Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 5 august 2011

Azuga, fostul mare centru industrial de pe Valea Prahovei

Pe mult circulata vale a râului Prahova există o localitate care este, vara, uitată de turiști. Iarna, ea prinde viață atunci când amatorii de sporturi de sezon nu mai găsesc cazare în celelalte stațiuni și se refugiază aici, între Munții Bucegi și Baiului. Și chiar dacă orașul de 5.213 locuitori (recensământ 2002) dispune de 6 pârtii (Sorica, La Stână, Sorica sud, Cazacu, Cazacu variantă, Cazacu bretea), instalație de iluminat nocturn, tunuri de zăpadă, traseu de snowboard și telegondolă modernă, vânzoleala din celelalte orășele montane de pe vale nu se resimte atât de acut și aici. În penultima zi din iulie, Azuga, căci despre dânsa vorbim, părea o perlă adormită sub împărăția munților...

Vedere din balconul pensiunii "Casa Azugeană" - despre care vom vorbi într-un episod următor
VEZI AICI

Datând de prin 1815 când aici era menționat hanul "Căciula Mare", Azuga se poate lăuda că la începutul secolului al XX-lea era CEA MAI INDUSTRIALIZATĂ LOCALITATE DIN ROMÂNIA! De-a lungul timpului, în mijlocul frumuseților montane, s-au dezvoltat numeroase afaceri prospere. Cea care a "spart gheața" a fost Fabrica de sticlă, construită de Aslan, în 1830. Închisă după scurt timp, a fost redeschisă, în 1879, de S. Grunfeld, care coordona aproximativ 250 de angajați, majoritatea din Bohemia! Când întreprinzătorii vremii au văzut cât de bine îi merge lui Grunfeld pe aceste meleaguri, au urmat noi înființări: Fabrica de Cașcaval (1882), Fabrica de Var hidraulic (1885), Fabrica de Ciment (1885), Fabrica de Postav (1887), Fabrica de Salam (1887), Fabrica de Cherestea (1888), Fabrica de Șampanie (1892) și Fabrica de Șamotă (1908, n.r. conform DEX, șamotă=material care rezistă la temperaturi înalte fără a-și schimba structura, compoziția și caracterele, obținut din argilă arsă și măcinată, care se întrebuințează la prepararea cărămizilor).

Coștila

Dar cea mai importantă investiție locală a fost Fabrica de Bere, ridicată între 1898 și 1900, de către specialistul de origine germană Grundt. Recent, Ursus Breweries a cumpărat fabrica ca după scurt timp s-o închidă, concediind 160 de angajați și motivându-și decizia prin faptul că starea tehnică a acesteia este sub standardele companiei și că unitatea de producție este mică și nu oferă posibilitatea de creștere pe viitor pentru a susține extinderea distribuției mărcii. Rămâne întrebarea: managerii de la Ursus nu au observat aceste deficiențe înainte de a se apuca să investească în acestă afacere și a oferi speranțele unei vieți mai bune localnicilor? Cei de la Ursus continuă să dețină brandul de bere "Azuga", dar fabrica din localitatea omonimă și-a dat duhul...

Pe 30 iulie, tot ce se mai putea vedea din vechea glorie a hameiului este doar un mamut în ruină...pe care te invităm să-l vezi în imaginea următoare.


"Sediul" fabricii de bere

În prezent, doar fabrica de șampanie Rhein-Hallewood mai susține economia locală. Pivnițele sale se pot vizita, lângă ele te poți caza și, conform "Wall Street", ele sunt vizitate de peste 10.000 de turiști, anual, majoritatea...străini. Noi nu am avut răgazul necesar pentru a ne opri aici (am ales să fugim pe un traseu de munte, despre care vom vorbi în curând), dar sigur vom reveni...pe strada Independenței.
Mini-telecabină, lângă pârtii 

Când am poposit în Azuga, ne-a întâmpinat o liniște plăcută. Trecând prin Sinaia și Bușteni, ne-am "lovit" de destui de mulți turiști, refugiați la munte, pentru a scăpa de caniculă. Până aici nu prea ajunseseră mulți... La telegondolă și pârtii, aceeași acalmie... lângă pârtie, am observat un frumos hotel de 5 stele (Lux Garden), dar care era la fel de "pașnic" (nu părea a fi locuit, doar luminile din grădina îl mai "țineau în viață")...dar blocul pe care-l vezi în fotografia următoare, frumos îngrijit, cu flori pe la geamuri aducea o notă de culoare locului...și seara, spre miezul nopții, azugenii colindau străzile, copii se întâlneau și puneau țara la cale, fără să le pese că e o oră târzie... se bucurau de viață! În combinație cu peisajul uimitor, cu care ne-am trezit a doua zi, atmosfera de la Azuga face toți banii, chiar și vara.
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!