Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 13 iulie 2011

O biserica singura-singurica

După preambulul de AICI, ai ajuns în Slimnic. Dacă ești atent, vei observa o placă mare și ruginită care "zbiară" să vizitezi cetatea din deal. Dacă nu ești atent, s-ar putea să ratezi drumul care te aduce spre monumentele comunei. Nu-i bai, orice localnic poate să te îndrume spre destinația istorică...numai să îți înțeleagă graiul românesc:D Dar dacă dai de placă, virează spre spațiul larg din spatele ei (pare-se o parcare improvizată). Coboară și alege destinația. Majoritatea din puținii turiști care poposesc aici vor urma drumul care urcă pe deal și se vor "aventura" (pe propria răspundere, o să vezi de ce în postul următor) în inima cetății. Prea puțini se vor uita peste umăr, în dreapta, și vor vedea un zid scund care pare a împrejmui ceva. Dacă nu te grăbești, du-te și vezi ce e dincolo de zid. Merită!

O să descoperi Biserica Evanghelică "Sfântul Bartolomeu", un lăcaș de cult singur-singurel, pitit în spatele copacilor cu trunchi firav, dar "podoabe frunzărești" bogate și perfecte pentru un camuflaj extrem de reușit, din păcate. De ce din păcate? Pentru că din cauza acestui "machiaj" natural, biserica este ocolită, ignorată, uitată, pierdută în nepăsare... Și e păcat când vezi că frumusețea nu poate răzbi printre frunze, nu poate "striga" spre călători, nu poate să-i "cheme" la ea, măcar pentru o scurtă privire...


Construită în prima jumătate a secolului al XV-lea, clădirea este o biserică-sală, ridicată din zidărie de cărămidă, în stil gotic târziu, cu intervenții baroce. La 1733, prin grija împărătesei Maria Tereza, biserica a fost înzestrată cu o orgă, la 1520 cu un crucifix de aur și de-a lungul timpului a strâns o colecție de 14 covoare. Orga încă "trăiește" în casa Domnului, crucifixul este adăpostit la Muzeul Bruckenthal din Sibiu, iar covoarele au fost vândute în perioada interbelică, pentru plata reparațiilor efectuate la biserică și la școală.

În interior

Photocredit: welcometoromania.ro

Acum, spre biserică, înaintează o cărare îngustă (vezi imaginea următoare) care pornește din "parcare". În dreapta ei, un pârâu susură încetișor, parcă pentru a alina suferința lăcașului. Cărarea îți va purta pașii pe lângă zidul protector ca după doar câteva secunde de "drumeție" să-ți deschidă un loc unde te poți opri pentru a admira istoria în stare pură. Istoria contopită într-o biserică uitată din județul Sibiu nu are nicio turlă înaltă care să sfideze gravitația, nu are un zid puternic care să-i "sperie" pe inamici, nu are o arhitectură complicată sau deosebită... E simplă, dar frumoasă tocmai prin aparenta sa banalitate. Poate fi o "vedetă" necosmetizată, neretușată, șlefuită după chipul și asemănarea timpului neiertător...dar nu e o celebritate. Este oare doar o biserică ca oricare alta?


2 comentarii:

  1. Din ce am vazut in ultimele posturi Slimnic este o zona frumoasa care merita vizitata. Cred ca merita sa dau 2-3 zile de concediu pentru a merge acolo, niste sfaturi de cazare in zona? Gasim ceva?

    RăspundețiȘtergere
  2. Sabin, ai dreptate. Zona este foarte frumoasa, ca toata Transilvania de altfel. Iti recomandam sa te cazezi in Sibiu sau Medias (cele mai apropiate orase), pentru ca ai mai multe optiuni. Daca totusi doresti sa fii cat mai apropiate de Slimnic, poti incerca la pensiunea cu acelasi nume - mai multe detalii aici: www.slimnic.ro.

    Daca tot vei sta cateva zile in aceasta parte a Romaniei, iti recomandam sa vizitezi cat mai multe localitati din judetul Sibiu, pentru ca absolut toate au cate o biserica fortificata care merita vazuta! Daca nu ai prea mult timp la dispozitie, trage o fuga pe la Valea Viilor, Biertan, Mosna sau Alma Vii. Si poti trece si pe la Cris (jud. Mures, langa Sighisoara), unde se afla un frumos castel al familiei Bethlen.

    Calatorie placuta! Te asteptam cu impresii.

    RăspundețiȘtergere