Dragii noștri,
Așa cum vă spuneam AICI, pașii ne-au purtat și în Mediaș. Pentru mulți, orașul nu este decât o localitate asociată cu gazul metan, prin care nu vor trece, poate, niciodată. Pentru alții, este o așezare ca oricare alta pe care o traversează, de nevoie, în drumul lor spre mult mai celebra Sighișoara. Dar pentru câțiva, printre care ne numărăm și noi, este o veche urbe săsească care te surprinde, te atrage, te hipnotizează, te farmecă...și sub vraja ei te cheamă să mai revii din nou și din nou...
Vedere din Piața Regele Ferdinand I, spre Castelul și Biserica Evanghelică "Sfânta Margareta"
Pe 26 iunie 2011, într-o duminică apăsător de călduroasă, ne-am parcat mașina pe strada Constantin Brâncoveanu, lângă zidul cetății. Vechi și încă de temut, zidul promitea minuni în spatele său. Și promisiunile se țin în Mediaș... Două turnuri "elegante" (le vedeți în următoarele două imagini) ne-au "salutat" imediat cum ne-au zărit. Le-am "răspuns" politicos și le-am "mulțumit" pentru frumoasa primire, promițându-le la rândul nostru apariția pe acest blog. Ne-am ținut și noi de promisiune...
Parcul cochet de la poalele zidului, curat și răcoros, ne-a arătat două "statui" (le vedeți în imaginea următoare) care ne "invitau" să ne aflăm înălțimea. Ne-am conformat. Ionuț s-a măsurat la "fată", eu (n.r. Anda) - la băiat.
După ce ne-am luat rămas bun de la parc, zid, turnuri și de la fata-băiat-statuie, am cotit pe strada Turnului. Am trecut pe lângă o terasă modernă, prima dintre multele răsărite în centrul Mediașului, și după încă câțiva pași ne-a "izbit" privirea un turn înalt de 68,5 metri care sigur trebuia să se numească "Turnul din Pisa" (pardon, din Mediaș). Din cauza structurii solului, turnul este ușor înclinat. Nu-i bai, dacă italienii fac senzație cu Pisa lor, de ce să nu facă și sibienii vâlvă cu turnul lor? Pe noi ne-a cucerit din prima, asta e clar! Și când am aflat mai multe detalii din istoria sa, "agățarea" noastră a fost garantată. Se pare că turnul a fost construit în 1460, a fost supraînălţat cu 3 nivele în 1550, iar în 1551 a mai primit 4 turnuleţe, în semn, că oraşul avea judecătorie. În acest turn a fost reţinut Vlad Ţepeş, în anul 1476, în urma unui conflict cu Matei Corvin (uite AICI casa în care s-a născut Corvin). Turnul constituia un punct ideal de observaţie al împrejurimilor. În vremuri nesigure, trâmbiţasul oraşului avea misiunea de a da alarma cu trompeta în caz de pericol. Erorile acestuia erau aspru sancţionate mergând până la aruncarea acestuia din turn în cazul punerii în pericol a întregului oraş! De aici provine numele său de Turnul Trompetiştilor. Clar ne înșelasem: nu se numea "Turnul înclinat din Mediaș" :D
Cu puțin noroc, am prins tocmai terminarea slujbei, la Biserica Evanghelică "Sfânta Margareta" - cea care include turnul de mai sus. Enoriașii nu vorbeau decât germană și biserica emana un puternic iz de credință, speranță, iubire... Proaspăt "eliberată" de sub privirile sfioase ale credincioșilor, biserica ni s-a dezvăluit în plină frumusețe nestingherită. Altarul, orga și amvonul, viu colorate, ne-au fascinat pe loc. Când am ieșit din căminul răcoros și gotic, ne-am plimbat prin curtea fortificată gândindu-ne la câte povești s-au derulat între aceste bătrâne ziduri și cum povestea noastră se desfășura chiar atunci...
Altarul
Amvonul
Orga
Un capăt al pasajului cu scări care duce spre cetate și spre grădinița nr. 5
Celălalt capăt
Am părăsit, cu regret, cetatea printr-un pasaj cu scări care, pe la jumătate, ascundea o intrare spre grădinița cu nr. 5. Un loc chiar frumos unde să-ți aduci copilul... Din pasaj am dat direct în Piața Regele Ferdinand I, de fapt centrul Mediașului. Paradoxal, aici, terase contemporane se completau armonios cu gospodăriile săsești, îngrijite și îmbelșugate, din jurul lor. Bătrânii discutau aprins, surprinzător în limba română, despre politică, iar tinerii treceau grăbiți pe lângă ei, pe lângă istorie, nepăsători... Atmosfera generală era de o calmitate dulce, asezonată cu liniște și căldură. Într-un colț am găsit o hartă a obiectivelor turistice și deasupra acesteia un titlu în limba engleză: "The mysteries from the fortress of light". Uuuuuu... deci Mediașul este "Cetatea Luminii". Și pe bună dreptate: se pare că orașul care, în traducere liberă din "per media" înseamnă "drumul din mijlocul țării", ar fi fost întemeiat de Francmasoni! Multe legende și simboluri de prin oraș sunt legate de această presupusă origine, pe care le vom descoperi la următoarea vizită și care vă așteaptă, și pe voi, să le descoperiți! Haideți, ce mai așteptați? Nu ați plecat deja spre Mediaș?
Casă cu iederă de pe strada Constantin Brâncoveanu
Casa Schuller
Curtea bibliotecii municipale
Liceul Teoretic "Stefan Ludwig Roth"
Ei, dacă încă nu v-ați apucat să vă faceți bagajele, atunci sigur vă vom convinge cu următoarele rânduri din cartea de care v-am vorbit AICI:
Ștefan Ionescu - "Mediaș. Monumente medievale":
"O așezare omenească veche are suflet, are un spirit care trăiește peste veacuri și care este cu atât mai viu cu cât așezarea este mai veche. Spiritul ei există pentru cei care știu și care vor să-l vadă. Farmecul Mediașului nu este agresiv, nu te cucerește din prima clipă. Este nevoie de depărtare și de perspectivă...și de clipa de meditație și de privirea ridicată spre crenelurile luminate noaptea și de istoria redescoperită din arhive scrise în limbajul unor alte epoci. ...și de încă ceva..."
Harta centrului istoric
(click pe imagini pentru vizualizare la mărime mare)
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe Facebook. Sau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!
Excelenta prezentare!
RăspundețiȘtergereMultumim pentru apreciere. Te mai asteptam pe la noi;)
RăspundețiȘtergereMedisul , intr-adevar mereu fascinant!!!
RăspundețiȘtergereUn articol foarte bun despre orasul nostru, multumim frumos!!
RăspundețiȘtergereAnul acesta s-a redeschis si Biserica evreiasca, Sinagoga, pe str. Mihail Kogalniceanu 33. Va asteptam!!
Multumesc pentru aprecieri. Visez de ceva vreme la sinagoga din Medias, data fiind si pasiunea mea pentru aceste lacasuri (http://www.hailabord.ro/p/sinagogi-din-romania.html), va veni si vremea ei :)
ȘtergereVa mai astept si eu la bord, oricand!
Stimate Anonim, multumesc pentru promovare! :) Sinagoga este la adresa Kogalniceanu 43 (nu 33), chiar la capatul strazii dinspre Autogara. Pagina noastra de facebook este www.facebook.com/sinagogamedias - daca doriti sa programati o vizita, dati-mi un mesaj pe pagina si ne coordonam :) Foarte fain articolul!
ȘtergereM-ati facut sa revin in timp in orasul meu natal . Va multumesc
RăspundețiȘtergereCu mare drag! Te mai aștept la bord, oricând :)
ȘtergereSi daca vreti sa vedeti Mediasul si de sus, sa aveti o vedere de ansamblu al orasului, dati-imi de veste, cand mai veniti pe aici, si facem o mica drumetie pe dealurile din jur.
RăspundețiȘtergeresim_tiby@yahoo.com
Bine ai venit la bord, Tiby! Mulțumim pentru invitație :)
Ștergere