Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 17 iulie 2011

Bazaltul are prestanta, stil si "chef de vorba"

La finalul lunii mai, vorbeam AICI despre o comună extrem de interesantă, datorită "aglomerației" de obiective turistice care poate fi simțită într-un spațiu relativ restrâns, între dealuri care-l izolează de civilizație. Azi a venit momentul să descoperim o altă minune unică în România care a avut ghinionul să apară tocmai în Racoș, județul Brașov.

De ce am spus "ghinion"? Pentru că o frumusețe naturală, care nu se găsește în altă parte în țara noastră*, este ascunsă de "ochii lumii" și "aruncată" lângă o carieră de zgură și una de bazalt, unde dacă nu ai treabă (adică nu muncești acolo) nu ai avea de ce să te abați din drum. Ei bine, pentru coloanele de bazalt din Racoș, căci la ele ne referim, sigur trebuie să te abați din drum!

Pe internet, informațiile sunt seci: coloanele au înălțimi cuprinse între 10 și 15 metri, au apărut în urma răcirii rapide a lavei vulcanice, fac parte dintr-o rezervație geologică de 1,05 ha aflată la 528 m altitudine. Realitatea de la fața locului, însă, este fascinantă...dacă ignori faptul că nu există niciun indicator care să te îndrume spre ele. Există o singură mențiune pe o placă (de care am vorbit AICI și pe care o poți vedea în imaginea următoare), care e postată departe de centru, pe o uliță pe care nu ai de ce să mergi dacă nu ești de-al locului. Tot pe aceeași placă ți se arată să urmezi un traseu marcat cu bandă galbenă, dar noi nu am găsit niciun marcaj spre coloane, ci doar pe cel cu bandă roșie spre punctul fosilifer. Acum câțiva ani (la prima vizită), în fața coloanelor se afla o placă informativă și o rămășiță dintr-un gard care se dorea să delimiteze zona protejată. În 2011, nu mai există nici placă, nici gard!


Vedere din satelit, via Google Earth (vezi punctul roșu)

Ca să fii sigur că ajungi la coloane și nu te rătăcești, îți recomandăm să ceri indicații de la localnicii pe care-i întâlnești în comună. Nu te sfătuim să încerci să găsești locul și să vezi apoi că nu ai sorți de izbândă, pentru că s-ar putea să nu mai dai de nimeni și astfel să fii nevoit să faci cale-ntoarsă. Dar în momentul în care ajungi la coloane vei uita de greul pe care l-ai depășit ca să le vezi. Dacă mergi cu mașina, nu vei putea să parchezi chiar vis-a-vis de ele, ceea ce este, până la urmă, un lucru bun. Niște oameni întreprinzători au fost inspirați să arunce niște bolovani groaznic de mari pe tentativa de cărare care coboară spre obiectiv și astfel s-a adăugat un plus la încercarea de a asigura protejarea rezervației.

Dar am vorbit destul despre neajunsurile și ghinionul de care au parte coloanele bazaltice. Haide să vedem de ce am spus în rândurile de mai sus că realitatea este, totuși, fascinantă. Și îți propunem să-ți imaginezi următoarea scenă: tu, la o înălțime normală, în fața coloanelor - ele, te "umilesc" cu înălțimea lor; tu observi rânduirea lor parcă analizată și calculată la milimetru, imaginara "șlefuire" care le-a conferit un aspect îngrijit și simplu - ele, care te privesc de sus și, prin gri-ul veșmântului, încearcă să-ți transmită "durerea" lor; tu, care te minunezi cum natura a putut "desena" un "tablou" atât de atent creionat - ele, care se miră cum frumusețea lor atrage doar un vizitator (pe tine)...


O "arătare" vis-a-vis de coloane


Iată, deci, cum două lumi (oamenii și natura) "conversează" despre problemele fiecăruia - oamenii și-au pus mereu întrebări, au avut dileme, au încercat să afle cum evoluează natura, aceasta mereu ne-a surprins, ne-a incitat, ne-a lăsat s-o descoperim și a fost la "mâna noastră" din ce în ce mai grea și mai aspră... Du-te și tu la coloane, lasă-le să-ți vorbească, ascultă-le cu înțelepciune și adu-i și pe alții să le cunoască...Numai așa câțiva piloni dintr-o rocă dură se vor transforma în stâlpi puternici și vivace, care au apărut pe teritoriul mioritic pentru a ne demonstra cât de frumoasă este țara noastră...

*update 14.09.2012 - vezi comentariul lui Dan

9 comentarii:

 1. chiar că nu ştiam de zona asta. tocmai a intrat în lista "must see, must do" :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Buna Narcisa!

  Ne bucuram ca povestea noastra te-a determinat sa-ti doresti sa descoperi un loc minunat din Romania. Dupa vizita, te asteptam cu impresii.

  Pe curand!

  RăspundețiȘtergere
 3. Atentie! Coloane bazaltice se gasesc in Muntii Apuseni, in satul Cerbu unde exista 2 "ghimpi" de bazalt: Detunata Flocoasa si Detunata Goala.
  Diferenta intre aceste locuri mirifice costa in tipul de formare di dispunere: Racos are coloane preponderent verticale, iar cel de la Detunata Goala preponderent orizontale.
  Deci Coloanele de Bazalt de la Racos nu sunt unice, mai au ceva frati (smile)

  RăspundețiȘtergere
 4. Multumesc ca ne-ai zis. Nu stiam de coloanele din Apuseni, dar cautandu-le pe internet, par foarte interesante si arata intr-un mare fel! Drept urmare, am facut modificarea necesara in text;)

  RăspundețiȘtergere
 5. Se pare ca exista si un ghetar pe sub detunata Goala, eu nu l-am gasit poate ai tu ceva noroc.
  Multumesc si eu

  RăspundețiȘtergere
 6. Sunt fascinata de ceea ce am citit aici. Duminica voi fi acolo!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Distractie placuta si vreme pe masura! O duminica de neuitat iti doresc!

   Ștergere
 7. Intradevar, sunt foarte frumoase! Si noi am fost! Si lacul e foarte frumos si el

  RăspundețiȘtergere
 8. Foarte frumoase! Am fost si noi si am urcat pana la crater.

  RăspundețiȘtergere