Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 23 iunie 2011

Fortul Chitila: ce se ascunde in spatele unui verde crud?

În urmă cu aproximativ 20 de postări (oho...cam de multicel!), îți povesteam despre forturile risipite în jurul Bucureștiului - vezi AICI. De data aceasta, își face intrarea însoțit de urale - fortul nr. 1 Chitila.


Pentru început, trebuie să clarificăm un lucru de importanță capitală. Ce înseamnă cuvântul "Chitila"? Suntem siguri că ai răspuns deja că se referă la acțiunea de a te ascunde. Complet greșit! În DEX și, de fapt, în orice dicționar, "a chiti" nu are nicio legătură cu ascunsul! A socoti, a chibzui, a crede, a gândi, a pune la cale, a plănui, a potrivi, a aranja, a rândui bine sau a ținti (cu arma, cu piatra), a ochi, a trage (cu o armă), a lovi, a nimeri (ținta) sunt adevăratele semnificațiile. Și dacă ne gândim puțin (sau ne chitim:P) ne dăm seama că numele fortului se potrivește perfect cu menirea sa, acela de a apăra (prin atac, lovire, nimerire a inamicului). 

Drumul de acces spre fort

Interesantă formațiune lângă fort

 Această confuzie destul de gravă s-ar fi propulsat până-n zilele noastre din perioada sovieto-comunistă, când forturile erau folosite ca depozite de armament  și, evident, astea trebuiau ascunse. Dar dacă ne gândim (din nou!), prin Chitila trecea cel mai circulat drum al Munteniei!, drumul dintre București și Târgoviște, fosta capitală a Țării Românești, între anii 1396 și 1714. Deci ce om sănătos la cap s-ar ascunde într-un asemenea loc? În fine, obișnuințele lingvistice se schimbă greu...


Din păcate, o imagine pe care nu trebuia s-o vedem. Lângă flori minunate, groaznice gunoaie...

Un pic de frumusețe... o păpădie lângă fort

Important de reținut este faptul că acesta este primul fort construit în centura de fortificații din jurul Bucureștiului și a fost clădit între anii 1888 și 1900. Fortăreața fusese dotată cu următoarele:
3 cupole duble cu tunuri de 15cm Montlucon si St Chamond, md 1891 (n.r. md = mâna dreaptă)
2 cupole simple cu obusier de 21cm Montlucon, md 1891
5 turele cu eclipsa tip Gruson, md 1891
13 tunuri de flancare Gruson si Hotchkiss calibru 53 mm. 
Ascuns printre verdeață, fostul măreț fort

Zidul fortăreței

Dacă te-am plictisit cu atâta istorie, să vedem cum se văd lucrurile de la fața locului. Din păcate, nu prea bine. În spatele intrării pe care o s-o vezi în imaginea următoare, trăiește o familie care deține niște câini mai fioroși care te împiedică să înaintezi. Noi eram doar doi, deci în inferioritate clară... În jurul fortului, numeroase gunoaie extrem de inestetice întunecă și ultima fărâmă de frumusețe a vechii fortărețe... Nu există nicio placă informativă sau vreun indicator. Fortul este ascuns (tot la ideea asta am rămas:D) de un depozit de fiare vechi și de o mare de vegetație sălbatică. Dacă nu știi ce se ascunde în spatele unui verde crud, treci nepăsător pe lângă un obiectiv istoric important. Dacă știi și te încumeți să "înoți" prin "marea" verde, îți trebuie echipament serios (lanternă - înăuntru nu există surse de lumină că, deh! nu e obiectiv deschis turiștilor -, bocanci - fortul este foarte des inundat în urma ploilor că, deh! are fisuri - și un instrument de apărare - împotriva câinilor sau persoanelor dubioase care se pot refugia aici). Până la urmă, fortul își menține menirea pentru care a fost creat - se apără și tu te comporți ca un inamic care trebuie să se pregătească de asalt! La vizitare înainteeee, marș!


Blazon

P.S. Recomandăm vizitarea într-o toamnă târzie, iarna sau într-o primăvară timpurie când natura își "stăpânește" exaltarea înfloritoare...așa cum au făcut și cei care s-au "încumetat" să exploreze tainele din catacombă - vezi clipul de mai jos (dacă ai curaj:D):

 

Vedere din satelit, via Google Earth

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

5 comentarii:

 1. Buna ziua,
  Am marea placere de a va invita la un concurs "Scrie de dragul copiilor". Detaliile le gasiti pe site http://blog.meki.ro/?page_id=4 Premiile sunt consistente, iar campania se adreseaza in mod deosebit bloggerilor. Astept asadar eventuala voastra intentie de-a participa, printr-un mesaj la adresa blogprogress10@gmail.com
  Cu multa prietenie,
  Echipa BlogPRogress

  RăspundețiȘtergere
 2. Dragilor,
  In Ringul din 24 august 2011 apare un interviu cu doamna Udrea unde este pusa si intrebarea: Cum poate fi exploatat mai bine potenţialul turistic al Bucureştiului?
  Iata raspunsul dansei:
  Investiţiile în infrastructura turistică se fac pe baza unor solicitări din partea autorităţilor publice locale şi deocamdată nu a fost cazul în Bucureşti. Nu am abandonat ideea de a exploata resursele de ape termale din nordul oraşului. Încercăm să găsim soluţii pentru Bucureştiul balnear, aşa cum este Budapesta, spre exemplu, în condiţiile în care dreptul de exploatare a apei respective aparţine astăzi unui privat, nu statului. Am demarat realizarea studiului de fezabilitate pentru crearea unui circuit turistic al vechilor forturi din jurul Capitalei. Un mare succes este introducerea unei linii de transport speciale pentru turişti, mă refer la autobuzele etajate, în parteneriat cu RATB. Totodată, pentru că primăria nu s-a preocupat de promovare, ministerul a comandat planul de marketing strategic şi operaţional de turism pentru Bucureşti. Va fi un instrument pe care îl vor putea folosi atât autorităţile locale, cât şi operatorii şi asociaţiile de promovare implicate în crearea şi promovarea produselor turistice specifice, aşa încât numărul celor care ne vizitează Capitala să crească.
  Dupa cum vedeti :Am demarat realizarea studiului de fezabilitate pentru crearea unui circuit turistic al vechilor forturi din jurul Capitalei. Cei de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si TURISMULUI au si pescuit, cred, ideea voastra.
  Numai bine,
  Acelasi

  RăspundețiȘtergere
 3. Dragul nostru,

  Ne-ar bucura extrem de tare ca doamna Udrea sa se fi inspirat de la noi. Pana la urma, avem acelasi scop cu al ministerului pe care-l patroneaza - acela de a promova imaginea Romaniei.

  Multumim pentru informatii.

  RăspundețiȘtergere
 4. hey, sunt o localnica si va pot ajuta sa explorati mai mult..stiu mai multe intrari. Lasa-ti-mi un comm daca sunteti interesati.:)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt interesat. Serban Tuca sunt pe facebook.

   Ștergere