Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 20 iunie 2011

Cel mai nou obiectiv turistic din Bucuresti

Sâmbătă, cel mai lat pod urban din Europa (44 metri)! s-a inaugurat în...România!!! Da, știm că pare o afirmație de domeniul science-fiction-ului, dar din  fericire este adevărat. Pasajul Basarab din București, care face legătura între șoseaua Nicolae Titulescu și șoseaua Grozăvești, este o minune arhitecturală...pentru români. Este măreț, dar nu impresionant. Este unic pentru țara noastră, dar nu foarte util (o astfel de pasarelă ar fi fost mai indicată în multe alte zone din Capitală). Și totuși, este un obiectiv cu care România se poate mândri. Și doar pentru faptul că ne înscriem numele, a nu știm câta oară, în lista "celor mai...", "unicele din..." este de ajuns.


Cum spuneam, sâmbătă (18 iunie 2011), pe o căldură infernală (cum altfel?) bucureștenii, cu mic-cu mare, au ieșit din bârloguri să vadă...minunea. Pasajul nu era deschis pietonilor decât atunci, altă șansă nu mai aveau localnicii să se pozeze "spânzurați" de balustrada podului... La ora 10 fusese anunțată, cu surle și trâmbițe, marea inaugurare. De când așteptau bucureștenii un asemenea pod? Că altă grijă nu mai aveau... În fine, primarul Sorin Oprescu a venit la fața locului, s-a "îmbăiat" împreună cu miile de curioși într-o baie de "confetti", s-au dat declarații...usturătoare, s-a comentat placa înfiptă la baza unui stâlp ("Început de Băsescu și finalizat de Oprescu" - vezi ultima imagine) - cică, de fapt, podul nu ar fi al primarului actual, nici al celui de acum 8 ani, ci ar fi al bucureștenilor -, s-au organizat parade și s-au căscat ochii. Splendid și specific românesc!Noi am "aterizat", cu gândul de a admira Bucureștiul de la o oarecare înălțime, pe la ora 14. În plină caniculă și când forfota se mai liniștise... Seara, la ora 21, se programase un nou "eveniment" - prima sa iluminare, iar de a doua zi, de la ora 6 dimineața, se deschidea circulația pentru autovehicule. Lung de 1.920 de metri, pasajul ne-a oferit perspective interesante asupra Palatului Parlamentului, Gării de Nord, fabricii "Gambrinus", complexului comercial "Orhideea" și asupra Dâmboviței. Demnă de laudă a fost ideea de a amplasa în zona acoperită câteva tramvaie (de "ultimă generație", dar și mai vechi - construite în Franța). 

Fabrica "Gambrinus"


 Gara de Nord


 Palatul Parlamentului


De asemenea, de pe pod am remarcat o biserică ascunsă printre verdeață, care deși era acolo de prea mulți ani nu o observasem. Este vorba de lăcașul de cult "Cărămidarii de Sus", de lângă gurile de metrou de la Grozăvești. După ce am admirat-o de sus, am coborât și ne-am furișat în curtea ei, pentru a profita de oaza naturală. Acolo, printre tufe, vedem niște pisici. Eu (n.r. Anda) sunt înnebunită după această specie de animale și nu pot rezista tentației de a imortaliza ghemotoacele pufoase. Zis și făcut! M-am strecurat printre tufe, m-am chinuit să nu fac zgomot, m-am umplut de praf și am asudat mai mult decât era necesar pe o asemenea vreme, dar a meritat! Una dintre pisici a stat "la poză", ca o manechină desăvârșită, și rezultatul poate fi admirat mai jos...

Biserica "Cărămidarii de Sus" - vedere de pe pod


Conform "Ziarul Financiar", pe pasaj există câte 2-3 benzi pe sens, în funcţie de zonă, dar şi cinci intrări (şoseaua Grozăveşti, Şoseaua Orhideelor, Calea Plevnei, Calea Griviţei, bulevardul Nicolae Titulescu) şi şapte ieşiri (şoseaua Grozăveşti, bulevardul Vasile Milea, şoseaua Orhideelor, Calea Plevnei, Calea Giuleşti, Calea Griviţei şi bulevardul Nicolae Titulescu). Având în vedere că a fost, poate, o ocazie unicat de a te plimba pe asfaltul încins sub hobanele albe, a fost o experiență care trebuia "bifată". Și, până la urmă, ne putem mândri că am fost printre primii vizitatori ai celui mai nou obiectiv turistic din București. Câte lume se poate mândri cu o asemenea realizare?

Barca pe Dâmbovița


 Capătul dinspre Grozăvești
"Casa Poporului" - vedere dinspre Grozăvești


Sursa: mondonews.ro

Cum se vede "live" forfota...

Cum se parcurge "live" pasajul...

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

2 comentarii:

  1. Da, este intr-adevar o mega-constructie pentru Bucuresti! Era nevoie de el...O mare realizare!

    Foarte amuzanta poza cu "Inceput de Basescu finalizat de Oprescu" :)))))))))

    RăspundețiȘtergere
  2. Era nevoie si nu prea. Adica, era mai indicat sa se faca in alte parti ale Bucurestiului. Dar sa nu fim carcotasi: bine ca-l avem! Iar placa aia este ideea lui Sorin Oprescu sau a consilierilor lui. Inteligenta miscare;)

    RăspundețiȘtergere