Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 27 mai 2011

Invitatie la reculegere

La marginea "monstruosului" București, o oază de liniște, înconjurată de cristalinul unui lac, reunește, pe același petic de pământ, credincioși din întreaga țară. Oare ce or căuta la mănăstirea Cernica?

Sursa: manastirea-cernica.ro

O alee lungă și asfaltată străbate ca o coloană vertebrală insula (vezi ultima imagine) pe care se află lăcașul de cult. Pe marginea sa, un furnicar de oameni zumzăie gălăgios. După scurt timp, în stânga apare un zid înalt și văruit în alb. Deasupra lui, o turlă semeață strălucește sub lumina soarelui. Acesta din urmă îmblânzește, cu razele sale, atmosfera locului. Credincioșii se îndreaptă spre poarta mănăstirii și...deodată - o liniște dulce coboară, parcă, din cer și se răsfrânge asupra ta. Dacă-ți continui drumul, ajungi la o deschidere largă, unde ești înconjurat de ape care lucesc sub lumina aceluiași protector soare.Îți recomandăm un scurt răgaz pe iarba care "îmbracă" deschiderea. Într-un colț poate vei remarca aceeași motocicletă (vezi a opta fotografie) care ne-a atras nouă atenția. Deci și băieții cu geci de piele frecventează complexul mănăstiresc de la Cernica!

Ctitorită de marele vornic (n.r. judecător suprem) Știrbei și de soția acestuia, Chiajna, mănăstirea datează din 1608 și este recunoscută datorită Sfântului Calinic (vezi imaginea următoare), care și-a trăit, aici, frumoasa viață sub oblăduirea lui Dumnezeu.


Dacă nu știai până acum, aici este un loc magic, unde se împletesc legende și povești care ar constitui baze perfecte pentru scenarii hollywoodiene. Iată ce am descoperit, pe inpolitics.ro, despre "năzdrăvăniile" cernicești:

* NOSTRADAMUS: Printre cele mai celebre profeţii ale Sfântului Calinic au rămas: prezicerea morţii Mitropolitului Nifon, izgonirea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cele două Războaie Mondiale şi chiar izbăvirea României, care ar fi trebuit să înceapă în anul 1996. Calinic a murit chiar în ziua pe care a prezis-o: 11 aprilie 1868.

 * PARANORMAL: Un fapt, cel puţin curios, este că, în jurul chiliei unde a trăit Sfântul Calnic, broaştele nu cântă niciodată. Legenda spune că într-o seară, pe când Sfintul era cufundat în rugăciune, liniştea i-a fost tulburată de orăcăitul broaştelor. Atunci, călugărul s-a dus pe marginea apei şi, delimitând cu privirea o porţiune din lac, atât cât "zgomotul" să nu ajungă la chilie, a binecuvîntat broaştele şi le-a spus: „Duceţi-vă în stânga şi în dreapta de cântaţi, cât vreţi. Dar aici, voi să nu mai veniţi!„ Din acea zi şi pînă astăzi, în zona binecuvîntată de Sfântul Calinic, broaştele au încetat să mai orăcăie.

* HORROR: În vara anului 1854, Sfântul Calinic a reuşit exorcizarea cadavrului unui bogătaş care, din pricina răutăţilor comise în timpul vieţii, nu putrezea. Iată povestea: Sfântul Calinic se îndrepta pe Valea Jiului către Mănăstirea Lainici. Pe drum, a întâlnit doi bărbați, fiii unui om înstărit care săvîrşise o mulţime de fărădelegi în timpul vieţii. Tatăl lor murise şi tocmai în acea zi de sâmbătă urmau să-i facă parastasul de 7 ani, dar, cu ocazia deshumării cadavrului, au constatat că acesta nu putrezise. Fiii au căzut în genunchi, rugându-l pe Calinic să rămînă în satul lor pînă a doua zi. Sfântul s-a înduioşat şi a luat hotărîrea să-i ajute. Se spune că răposatul era „omul dracului” și avusese în timpul vieţii puteri necurate şi toate slujbele de dezlegare făcute la căpătâiul lui de arhierei şi preoţi şi toate rugăciunile rudelor nu avuseseră nici un efect. Sfântul a ţinut slujba liturghiei la biserica din sat şi a mers la mormînt ţinînd o cruce în mînă. Mortul fusese între timp dezgropat şi rezemat în picioare de zidul bisericii. Trupul mortului, intact, era îmbrăcat în haine lungi de mătase. După ce şi-a terminat slujba, Sf. Calinic a început să citească rugăciunile de iertare a păcatelor şi dezlegarea de blesteme. Toţi cei prezenţi au plîns înălţînd slavă lui Dumnezeu, în timp ce trupul răposatului se transforma în ţărînă, începînd de la picioare. La sfârşitul rugăciunii, din el nu mai rămăsese decât o grămăjoară de praf, amestecat cu oase.


* AVERTIZARE: Iată declaraţia unei tinere care a vizitat Mănastirea Cernica:
„Am intrat înăuntru când abia începuse slujba. Emoţionată, am trecut pe la racla Sfântului Calinic şi după aceea pe la icoane. Ajunsă în faţa Sf. Altar, la icoana Mîntuitorului nostru Iisus Hristos, am atins icoana, după care ridicând privirea o umbră de neînţelegere şi uimire a pus stăpînire pe mine. În icoană, Mîntuitorul era cu gura întredeschisă, zărindu-i-se chiar dantura, iar mimica feţei era într-o continuă schimbare. Ştiam icoana de mai mult timp şi ştiam că Iisus era pictat cu gura închisă. Atunci mi-am zis în gând: Doamne, ce vrei să-mi spui? Atunci Mîntuitorul a deschis şi închis gura de două ori. Am ieşit tulburată din biserică. Credeam că am înnebunit. La uşă era un călugăr, căruia i-am povestit cele petrecute. El mi-a spus că este vorba de o falsă viziune şi că satana vrea să mă îndepărteze de biserică. Nu l-am crezut. M-am gândit zile întregi la această poveste. Eu locuiam în Bucureşti la o bătrînă unde ţineam o sumă importantă de bani, lăsată mie în păstrare de către un prieten, necesară demarării unei afaceri. Acea sumă a dispărut, iar restituirea ei m-a obligat la economii drastice timp de mai multe luni. Întrebările privitoare la întâmplarea petrecută la mănăstire, cu puţin înainte de furtul banilor, mă chinuiau încă. M-am dus din nou la acolo, dar de data aceasta am vorbit cu un preot bătrîn, căruia i-am povestit doar viziunea din biserică. Mi-a spus: N-a fost o vedenie, mai bine aminteşte-ţi dacă mimica feţei din icoană era tristă. I-am spus că aşa era, iar preotul mi-a explicat: Nu cumva ai avut de atunci un necaz, o pierdere mare de bani? Am rămas uimită. Așa era...”

Dacă poveștile de la Cernica nu te-au speriat, ci te-au determinat să-ți dorești să faci o vizită pe această sfântă insulă, urmărește clipul de mai jos și citește, mâine, articolul despre cimitirul de la Cernica, un al doilea Bellu.


http://video.crestinortodox.ro/embedded/rBOEO7NbknO


Vedere din satelit, via Google Earth

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!