Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 2 mai 2011

Flori si lemn, la manastirea Sinca Veche

Așa cum ți-am promis alaltăieri (vezi AICI), azi îți vom împărtăși experiența trăită la mănăstirea "Șinca Veche", județul Brașov.


De la grota rupestră, aleile din lemn te îndrumă spre mănăstire. În aproximativ cinci minute treci de la milenii îndepărtate și uitate la viața modernă, unde maicile au mașină de teren (se observă în imaginea a treia), vorbesc la telefon mobil, chiar la două (fiindcă primul nu avea semnal, asta în ciuda faptului că pe ușă există un semn cu interzicerea folosirii acestor aparate) și unde nimeni nu te bagă-n seamă, că doar e a treia zi după Paște! Nu ne-a deranjat ultima remarcă, deși ne-ar fi plăcut să se ia cineva de noi că fotografiem sau că nu suntem îmbrăcați corespunzător pentru un astfel de loc, că de! eram obișnuiți de la alte așezăminte monahale.

Alee spre mănăstireMănăstirea poartă hramul "Sfântul Nectarie Taumaturgul" (taumaturg = persoană care ar poseda însușirea de a face minuni; făcător de minuni) și a fost înființată cu ajutorul medicului epidemolog Maria Bagiu - Marino care, în 2004, după ce a ieșit la pensie, a descoperit aceste meleaguri și a pus bazele Fundației Ortodox-Culturale "Maica Sfântă - Bucuria Neașteptată". Această doamnă a convins autoritățile locale că acest mirific loc necesită îngrijire specială și, astfel, Consiliu Județean Brașov s-a apucat de asfaltat drumul din comuna Șinca Veche până la complexul mănăstiresc, impulsionând accesul turiștilor. De atunci, aici, se derulează, fără încetare, proiecte (de exemplu, de restaurare și recondiționare a grotei) și evenimente ce țin de viața religioasă (de exemplu, prăznuirea hramului).


Agheasmatarul 


Camera de penitență 


Indicator spre mănăstire 


Noi am apreciat comuniunea cu natura care se realizează prin toate decorațiunile lemnoase și florile care se întrepătrund cu acestea, aleile care nu "dăunează" peisajului, copacii care încă nu au fost "eutanasiați" și liniștea  profundă, alterată doar de zumzetul aerului. Un plus îl reprezintă și panorama de lângă mănăstire, un tablou în care se-nghesuie case colorate, o biserică albă cu un turn ascuțit, o câmpie verde, crudă, și un munte învăluit în negura depărtărilor. Dacă nu știați unde se află Paradisul, luați în considerare și acest colț de lume...
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

3 comentarii:

  1. De poveste!! armonie , natura, priveliste minunata ....

    RăspundețiȘtergere
  2. un loc deosebit!!! ai senzatia ca ai intrat in alta lume!!!1 cel putin asta a fost senzatia mea in 2008!

    RăspundețiȘtergere