Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 10 mai 2011

Cu 11 zile mai devreme...

Cum te simți când îți dai seama că ai ajuns la o întâlnire mult prea târziu? Poate te încearcă remușcarea, ești indiferent sau, poate, optimist - spunându-ți că nu e un capăt de lume. Dar cum să ne simțim noi când am ajuns la întâlnirea cu natura...prea devreme?

Peisaj lângă Poiana Narciselor

Traversând satul Vad, din județul Brașov, o pancartă ne-a atras atenția. Cuvintele inscripționate pe ea parcă strigau revoltate spre noi: "Cum se poate să treceți pe aici și să nu vizitați Poiana Narciselor?". Îndemnul atât de categoric și-a atins ținta și, astfel, ne-am îndreptat spre rezervația naturală. După câțiva metri, dăm de un sătean care venea din sens invers. L-am oprit și l-am întrebat pe unde se află poiana, mai exact, luându-ne, astfel, o marjă de precauție în urma deselor pățanii în care lipsa indicatoarelor ne-au determinat să rătăcim minute bune. Omul ne asigură că urmând acel drum nu avem cum să ratăm poiana, căci drumul se termină fix în rezervație. Apoi, aruncă bomba: "Ați venit prea devreme! Narcisele înfloresc pe 10 mai...". Uimiți de exactitatea informației, calculăm rapid și ne dăm seama că am poposit pe aceste meleaguri cu 11 zile mai devreme... De ce ne-am grăbit? Pentru descoperirea comorilor trebuie să dai dovadă de răbdare, nu să te avânți cu capul înainte. Clar, pancarta e de vină!

Capătul drumului, ca-n descrierea săteanului


Dacă tot plecasem spre destinație, ne-am continuat drumul. Ajunși la capătul asfaltului, am dat de altă pancartă. Asta, cel puțin, nu vorbea!:D Pe aceasta citim: "Rezervația naturală Poienile cu Narcise de la Dumbrava Vadului". Deci, am ajuns unde trebuia. În spatele ei, remarcăm alte două pancarte. Pe una dintre ele - același mesaj - pe cealaltă găsim informații adiționale, dar nu despre rezervație ci despre regulile de conduită pentru vizitatori. Ce era cel mai important era că se specifica că accesul este interzis persoanelor străine. Hmmm... Nu țoți vizitatorii sunt de prin alte părți ale lumii? Iar de existența unui ghid îndrumător nu avem habar. Ce-i drept, în fața aleii principale care străbate rezervația, era o barieră pentru a împiedica accesul autoheviculelor, dar pentru "întreprinzătorii" care și-ar dori să facă afaceri cu flori - niciun impediment. Dar ne-am gândit că tot e criză, aici materia primă e pe gratis și de ce să nu ajutăm economia națională?

Intrarea în rezervație

Tot ce am văzut mai sus, am văzut din mașină. Când să coborâm, un zumzet înspăimântător ne face să intrăm la loc. Curioși să aflăm cine se pregătea de atac, observăm în stânga niște stupi. Mister rezolvat! Ne luăm, totuși, inima-n dinți și fugim spre pădure. Halal mod de a portretiza curajul: fuga!Evident că nu am găsit nicio narcisă, dar nu am ratat prilejul imortalizării naturii în cea mai pură stare a sa. Între timp, am studiat pe internet informațiile despre această rezervație. Demn de reținut este faptul că aceasta aparține de comuna Șercaia, că se întinde pe o suprafață de 400 ha și că în jurul sărbătorii Sfinților Constantin și Elena se organizează un festival de etnologie și folcor, Sărbătoarea Narciselor.
Vedere din satelit (via Google Earth)

 Asta ar fi trebuit să vedem
Sursa: ghidinfoturism.ro

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!