Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 5 mai 2011

Craiova (II) : Cladirile (I)

A sosit momentul să revenim pe meleaguri oltenești, în capitala Băniei. Dacă în episodul precedent, am vorbit despre oamenii din Craiova (VEZI AICI), astăzi ne vom îndrepta atenția spre clădirile fascinante, ce par aruncate, din loc în loc, din tolbe pline de minuni. Stiluri atât de felurite și exotice, culori deosebite și povești inedite - toate se găsesc în câmpia bătută de soare a județului Dolj.

În centru, vis-a-vis de Prefectură; statuia lui Mihai Viteazu și Biserica Sfânta Treime

1. Biserica Sfânta Treime


Deși datează din 1906, edificiul fusese ridicat de Dumitrana Știrbei, încă din 1768! Dar un cutremur nemilos a dărâmat stilul brâncovenesc și sfântul lăcaș "și-a înnoit" vârsta. De această biserică putem lega un eveniment marca "made only in Romania", când gardul din jurul ei a făcut cunoștintă cu țărâna pământului, totul în urma unei revelații avute de primarul localității. Doamne miluiește! Mai multe detalii, afli în clipul de mai jos:


2. Biserica "Madona Dudu"

Sursa: skyscrapercity.com

Un nume deosebit, pentru un loc pe măsură. Numele cu rezonanță botanică are o explicație...magică. Și, evident, este legat de o legendă încântătoare, pe care te invit s-o citești, mai jos. Merită!

Un bătrân evreu îşi vindea marfa ducându-se cu ea sub braţ pe la boierii şi pe la negustorii de seamă ai oraşului. Într-o zi, ostenit de a-şi fi deschis tolba prin casele muşteriilor, şi-a lăsat marfa acasă şi a plecat agale să se plimbe la marginea oraşului. A intrat omul în frumoasa livadă a Goianului de lângă Ududoiu cel Mare. Aici, printre ramurile unui dud bătrân, a zărit ceva strălucind. Nu mai stătu pe gânduri, se căţără în copac şi găsi acolo o frumoasă icoană de lemn a Maicii Domnului. Simţurile sale de negustor îl îndemnară să comercializeze icoana, fiind sigur că va obţine pe ea un preţ bun. Astfel, peste câteva zile, după ce s-a asigurat că nimeni nu mai întreabă de icoană, a socotit că a venit vremea să o vândă. Suindu-se în podul casei sale, căci acolo lăsase icoana, evreul nu a mai găsit nimic. Supărat, după o lungă plim-bare pe străzile oraşului, a mers la aceeaşi livadă pentru a se linişti. Dar aici, privind printre ramurile bătrânului dud, a văzut din nou icoana care parcă nici nu se clintise de acolo. Se sui repede, puse icoana în tolbă şi porni de-a dreptul la un hangiu care-i era muşteriu, spunându-i că are de vânzare o icoană foarte frumoasă pe care a adus-o tocmai de la Ierusalim. Hangiul ceru să vadă icoana, dar când evreul îşi deschise tolba, aceasta dispăruse.

Întorcându-se iarăşi la dud, icoana era la locul ei, de parcă nimeni nu ar fi mişcat-o de acolo. Atunci, încredinţându-se că-i semn dumnezeiesc, evreul a înştiinţat pe boierul Chiriac Găianu, proprietarul livezii, care se hotărî să facă aici, la dud, o biserică de lemn care să-i fie acoperământ sfintei icoane şi lăcaş de închinare pentru Maica Precista. De atunci, biserica ar purta hramul Maica Precista de la Dud, nume care s-a latinizat mai târziu, devenind „Madona Dudu“, data cinstitului praznic fiind fixată în ziua Adormirii Maicii Domnului (Sursa: Mitropolia Olteniei).

În duminica în care am explorat Craiova, biserica era închisă și ne-a părut rău. Pentru că știam de această icoană și vroiam s-o vedem "live". Nefiind prima dată când poposim prin oraș, ne-am promis că vom mai reveni. 

Sursa: lacasuriortodoxe.ro

Până atunci, iată ce am mai aflat: aici a funcţionat primul spital de alienaţi mintal din Craiova şi tot în această locaţie este atestată documentar, pentru prima dată, prezenţa primei şcoli de cântăreţi din Craiova. Și acum...MAREA SURPRIZĂ: dacă nu te-ai săturat de paranormalul din legenda de mai sus, îți oferim încă o porție zdravănă, din partea englezilor - în vara lui 2004, un grup format din 45 de cercetători de la Institutul Oxford a venit la Craiova, pentru a analiza câmpurile energetice emanate de icoana făcătoare de minuni. 

„Cercetătorii, specialişti în iconografie, au adus aparatură ultrasofisticată, pentru a verifica autenticitatea fenomenelor legate de icoana făcătoare de minuni. Mi-au spus că vor să testeze emanaţia câmpurilor energetice. A fost uimitor ceea ce s-a întâmplat. Aparatele au luat-o razna, iar reacţia specialiştilor a fost de genul: Este aproape vie! De un câmp mai avea nevoie şi era vie. Aşa ceva nu văzuseră niciunde în lume şi fuseseră în multe locuri sfinte”, a declarat, la vremea respectivă, preotul Petre Mocanu. 

În acelaşi an, icoana Maicii Domnului a plâns, pentru prima oară, cu lacrimi de mir aproape o săptămână. Preoţii mai spun că icoana nu poate fi imortializată fotografic în orice moment. Mulţi oameni care au pozat icoana au spus că filmele lor s-au şters, după puţin timp. De asemenea, icoana nu a putut fi mutată din acel loc. (Sursa: adevarul.ro)

DACĂ ÎNCĂ NU TE-AM CONVINS CĂ, ÎN CRAIOVA, MINUNILE SE ȚIN LANȚ, ATUNCI TE AȘTEPTĂM ÎN EPISODUL URMĂTOR. DACĂ TE-AM CONVINS, ATUNCI, CU SIGURANȚĂ, MAI VREI O PORȚIE. DECI... PE CURÂND!

4 comentarii:

 1. imi pare rau sa vad ca nu ati reusit sa fotografiati macar o parte din cladirile vechi din Craiova,fiind unul dintre orasele cu cele mai multe monumente istorice din Romania .

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Exista un album tiparit cu absolut toate cladirile vechi din Craiova (peste 1000 imagini color), publicat de editura Infarom.

   Ștergere
 2. Salut Ionut!

  Craiovei i-am dedicat cel mai amplu "serial" de pe Hai la Bord, cu nu mai putin de 7 episoade. Acesta este doar al doilea. Ai mare dreptate ca este unul dintre orasele cu cele mai multe, dar si cele mai frumoase, monumente istorice din Romania. Si chiar le-am fotografiat:D Uita-te aici: http://hai-la-bord.blogspot.com/2011/12/craiova-vii-cladirile-ii-ultimul-episod.html

  Te mai asteptam, oricand, pe la noi.
  Pe curand!

  RăspundețiȘtergere
 3. foarte interesant, multumesc! :)

  RăspundețiȘtergere