Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 28 mai 2011

Cimitirul Bellu are un urmas de seama

Când vine vorba de moarte, cadavre, ritualuri pregătitoare pentru viața de apoi, exorcizări, vietăți ale nopții - aproape nimeni nu întrece tradițiile poporului român! Dacă vorbim despre ansamblurile locurilor de veci, România este "fericita" (dacă se poate vorbi despre acest sentiment atunci când se amintește de moarte) posesoare a două celebre cimitire: Bellu și Vesel. Poate te întrebi, deja, ce legătura are asta cu subiectul acestui articol? Și noi îți răspundem: așa cum am promis ieri, azi îți prezentăm cimitirul de la Cernica, care ar putea rivaliza cu mult mai faimosul Bellu.

Capelă

Ce reuniune de morminte ar "îndrăzni" să rivalizeze cu un muzeu în aer liber? Un aparent umil cimitir, așezat pe o insulă, în mijlocul unui lac din apropierea Bucureștiului, păstrătorul cunoscutului Bellu. Cimitirul mănăstirii Cernica este mai "sărac" în numărul de monumente de artă sau decedați celebri, dar se "laudă" și el cu exemplare care pot rivaliza, oricând, cu "fratele" său mai mare. Aici își duc lungul somn al veșniciei, următorii: Gala Galaction*, domnița Alina Știrbei (fata domnitorului Barbu Știrbei), Maria Romanoff, nepoata lui Nicolae Simonide reprezentant al învățământului modern românesc din prima jumătate a secolului al-XIX-lea, cronicarul Naum Romniceanu, pictorul Ion Țuculescu, banul Tudor Văcărescu și mitropolitul Nifon, al cărui moarte a fost prezisă de Sfântul Calinic - vezi AICI

Cavoul mitropolitului Nifon

Mormântul lui Gala Galaction 
Photocredit: monumenteromania.ro

Nu te-am convins încă de însemnătatea acestei "case a eternității"? Atunci trebuie să mai adăugăm ceva, nu putem să te lăsăm neconvins/ă! Cavoul mitropolitul Nifon este construit din marmură albă și este pictat de faimosul Gheorghe Tattarescu. În plus, aproape fiecare mormânt este o mică sau mare bijuterie artistică, așa că Bellu ar trebui să-și trezească "adormiții", să-i convoace la un "sfat macabru" și să decidă cum să acționeze până nu va reuși competiția de la marginea Capitalei să-l întreacă în notorietate. Păi se poate ca outsiderii ăia, exilați pe un petic de pământ, să râvnească la turiști? Tu ce zici? Merită cimitirul de la Cernica o șansă-n acest sens? 


Ca să se "adape" sufletele - la marginea cimitirului, lângă aleea principală


Splendid!:D 

Statuia Mariei Romanoff
* G.G. este pseudonimul literar al lui Grigore Pișculescu (1879 - 1961) - scriitor, preot ortodox, profesor de teologie de origine aromână, traducător al Biblie în limba română. A călătorit în Țara Sfântă, în Ungaria, Italia, Grecia, Egipt. În Israel, primăria orașului Ierusalim a numit o piațetă în amintirea sa, ca semn de apreciere a contribuției sale la promovarea înțelegerii între creștini și evrei, inclusiv în timpurile când omenirea a fost pusă greu la încercare (sursa text+foto: wikipedia).

Portretul lui Gala Galaction

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!