Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 30 mai 2011

Castelul din Racos: Marturie renascentista

În centrul Racoșului, localitate despre care am vorbit AICI, o frumoasă fortificație ne amintește despre epoci demult apuse. Castelul renascentist Sukosd-Bethlen își "duce" traiul liniștit, în mijlocul părculețului din comună. Doar râsetele copiilor care se joacă lângă el îl mai animă. Când apar turiștii, puțini și grăbiți, "stă" nemișcat la poză, pentru a fi sigur că iese bine. În urmă cu câțiva ani, descoperim o astfel de imagine pe o carte poștală, de vânzare în pasajul de la Universitate. Stingher, între alte exponate mai celebre, edificiul ne atrăsese, totuși, atenția. Oare cum a reușit să se remarce printre dintre "celebrități" precum Bran sau Peleș?


Poate zidurile groase, care par impenetrabile sau turnurile măiestre, "pictate" în culoarea vechimii, ne-au trezit curiozitatea. Sau poate "parfumul istoriei" care părea să "respire" prin fiecare piatră, geam sau țiglă cărămizie... Indiferent care a fost motivul, a fost de-ajuns o privire ca să ne îndrăgostim, iremediabil, de fortificație. Iar în momentul în care am făcut cunoștință, la fața locului, am știut de ce se remarca dintre atâtea obiective turistice: patina timpului i-a oferit grandoare, relativul anonimat i-a oferit protecție și cunoscuții săi proprietari i-au asigurat un loc în istorie. Considerente suficiente pentru ca monumentul să-și merite locul în pleiada de cărți poștale.


Pentru cei care iubesc istoria, vă împărtășim următoarele:

* datează din 1626
* construit în stilul Renașterii transilvănene
* a fost reședința nobiliară a grofului Sukosd, care o primise de la Gabriel Bethlen în semn de recunoștință pentru serviciile militare
* După 1873, devine proprietatea contelui Samuel Teleki
* În timpul revoluției burghezo-democratice, de la 1848-1849, castelul cade pradă unui incendiu
* În 1904, castelul și domeniul său intră în proprietatea obștei satului

// Cei care vor să viziteze curtea interioară a fortificației, pot apela la administratorul său. Informații suplimentare se găsesc pe un afiș lipit pe singura poartă/intrare de lemn.

În curtea interioară

"Prin gaura cheii", imagine surprinsă la poarta/intrarea de lemn


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

4 comentarii:

 1. Fara nici o rea intentia observ o anumita contradictie, anume medievalitatea castelului in opozitie cu stilul sau renascentist. Ceva nu se leaga. Renasterea e cu totul altceva, iar aici este vorba de stil renascentist, cum ati si mentionat. Mai mult datarea din secolul 17 si in Transilvania elimina orice suspiciune de medievalitate chiar si tardiva. In Transilvania a patruns foarte repede stilul renascentist multumita Regatului Ungar, in schimb in Tara Romaneasca Evul Mediu se termina teribil de tarziu (Moldova e ceva mai avantajata cand vine vorba de renastere, fata de T.R., multumita polonezilor)

  RăspundețiȘtergere
 2. Aveti dreptate. Multumim pentru sesizare. Am modificat informatia eronata. Va mai asteptam cu sugestii si informatii utile.

  Pe curand!

  RăspundețiȘtergere
 3. ce pacat ca nu promoveaza nimeni fortificatiile astea; sper sa ajung cat mai curand in Racos

  RăspundețiȘtergere
 4. Cum nu le promoveaza nimeni? "Hai la Bord" se ocupa de asta:P Multumim pentru comentariu si te asteptam cu impresii dupa ce ajungi in Racos. Cu siguranta vei avea ce povesti!

  RăspundețiȘtergere