Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 21 aprilie 2011

Traieste romantismul pe aleile oraselor medievale

// Articol redactat pentru portalul mariagecafe.ro

Sighisoara. Targu Mures. Brasov. Medias. SibiuAlba Iulia. Sunt doar cateva repere pe care ar trebui sa le iei in considerare atunci cand te gandesti la locul perfect pentru petrecerea lunii de miere.

Photocredit: ziarulmiorita.com

Romania este “binecuvantata” cu citadele pitoresti, datand din secole demult apuse, care te imbie la o fascinanta calatorie in timp. Una dintre localitatile care adaposteste o astfel de minune este celebra Sighisoara

Photocredit: agenda.ro

Cetatea care, deja, nu mai are nevoie de nicio prezentare se afla in centrul asezarii, “cocotata” pe un deal impunator. De la distanta, se observa doar turnurile inalte, care sfideaza gravitatia. Acestea sunt turnurile de aparare, infipte pe colturile abrupte ale dealului, si turnurile bisericilor, care propavaduiesc speranta si credinta in sufletele localnicilor. O data ce patrunzi in inima singurei cetati locuite din Europa de Sud-Est, te izbeste atmosfera agitata: turisti nerabdatori sa imortalizeze in imagini fiecare coltisor, comercianti care se straduiesc sa te atraga cu suveniruri care mai de care mai frumoase, localnici care-si vad de rutina lor zilnica sau liceeni care urca mai mult de 100 de trepte pentru a ajunge la scoala... Toti contribuie, mai mult sau mai putin, constient sau nu, la conturarea unei energii deosebite care iti umple sufletul de lumina, liniste si bucurie. Iar clinchetele care se aud, din ora-n ora, din “Turnul cu Ceas” iti amintesc ca, desi timpul este trecator, aici, intre zidurile citadelei, vremea parca sta-n loc, oferindu-ti, mereu, ragazul necesar pentru a te bucura de placerile vietii.

Un alt oras care-si pastreaza autenticitatea medievala este Brasov. Localitatea de sub Tampa este o asezare in care istoria se impleteste armonios cu modernismul. Biserica Neagra atrage, in jurul ei, toti turistii, care se minuneaza de grandoarea si frumusetea ei arhitectonica. De aici, vizitatorii pot pleca in explorarea acestei comori transilvanene. Aleea “de dupa ziduri”, care uneste Livada Postei de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, este locul ideal de promenada, daca iti doresti sa simti aerul vremurilor in care printii curtau domnitele, oferindu-le bratul lor puternic de care sa se agate pentru o plimbare romantica, sub clar de luna. De aici, mai multe scari urca spre diferite turnuri, de unde se deschid panorame deosebite asupra orasului. 

Photocredit: pcworld.ro

O alta directie interesanta o constituie cararile de sub Tampa, flancate de zidurile vechi si de alte turnuri de aparare. De asemenea, cetatea Brasovului, situata vis-a-vis de dealul Tampei, reprezinta un popas obligatoriu in itinerariul tau exploratoriu. Aici, ascunsa intre verdeata copacilor, cetatea pare o bijuterie delicata. Geamurile minuscule, detaliile colorate de pe pereti, scarile inguste si turnurile impunatoare te fac sa te simti in siguranta, departe de orice pericol sau neliniste. O plimbare, la bratul sotului tau, pe aleile pietruite din intreg centrul Brasovului, va va transporta intr-o alta lume, unde numai dragostea voastra va da culoare orasului si unde va puteti pierde intr-o visare dulce, din care, cu greu, va veti mai putea trezi.

Orasul Marii Uniri de la 1918” se lauda, si el, cu o cetate la fel de frumoasa. Daca va decideti sa o vizitati, pregatiti-va de razboi! La fiecare pas, veti fi intampinati de garzi costumate in culori stridente, dar atent alese, care va vor oferi armele lor, pentru o runda de “duel”. Evident, totul va fi doar o joaca, care se va termina cu o remiza, din care veti iesi castigatori amandoi. De la camere de tortura, spanzuratori si temnite veti trece la porti ornamentate cu maiestrie si biserici reconfortante. Desi pare un paradox, toate aceste elemente au devenit inspiratia principala a organizatorilor de nunti, care se ocupa de pregatirea acestora, in “Sala Templierilor”. Asadar, intre zidurile groase ale cetatii, veti putea auzi, si voi, muzica si chiotele specifice celei mai frumoase petreceri din viata unui om. Aici, veti putea rememora amintirile de la nunta si va veti completa cunostintele din istorie, intr-o maniera interactiva si extrem de interesanta.

Photocredit: simplis.wordpress.com

Targu Mures nu este o destinatie cunoscuta cautatorilor de comori medievale. Dar si aici, in inima localitatii, o cetate isi asteapta vizitatorii. Unul dintre punctele sale forte il constituie chiar lipsa de celebritate. Daca fugiti de forfota specifica unui loc invadat de turisti, aici este locul ideal pentru voi. Citadela seamana cu un parc in miniatura, incadrat de turnuri si ziduri stravechi. Pe alei si pe bancile rasfirate din loc in loc, vei vedea mureseni de toate varstele, care privesc, linistiti, spectacolul naturii. O vizita in acest loc magic echivaleaza cu o portie de energie sufleteasca, care va va ajuta sa treceti peste momentele mai dificile, care vor aparea inevitabil in casnicia voastra.

Photocredit: turismland.ro, destinatiituristice.ro

Pe malul Tarnavei Mari, un orasel isi concentreaza existenta modesta in jurul unei biserici fortificate. Datand de la inceputul secolului al XII-lea, fortificatia din Medias avea ca rol principal aparerea urbei. Atunci cand atacatorii invadau asezarea, localnicii se refugiau intre zidurile cetatii si, sub streasina atotprotectoare a bisericii din centrul acesteia, asteptau cu inimile infrigurate terminarea conflictului. Credinta in Dumnezeu ii salva, de cele mai multe ori, de la pierire si, drept multumire, satenii ofereau ofrande bisericii. Astfel, edificiul a prosperat si azi, il poti vedea si tu, alaturi de sotul tau.  Vei putea explora starea de asediu prin intermediul imaginatiei tale, care va fi stimulata de specificul locului. Vei putea sa zabovesti intre zidurile grele si sa-ti imaginezi cum pericolul pandeste din apropiere... Dar tu vei fi in siguranta, aparata de partenerul tau, care te va salva din orice situatie critica. Aici va veti putea declara dragoste vesnica, va veti putea ascunde de ochii curiosilor intr-un gang discret sau veti putea alerga, ca doi copii, pe lespezile roase de timp ale aleilor din cetate.

Photocredit: turism-blog.ro

Indiferent unde veti alege sa va petreceti luna de miere, un lucru este sigur: orice loc este perfect, atunci cand il vizitezi alaturi de persoana draga!


__________________________

Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!