Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 6 aprilie 2011

Splendoare satmareana: Castelul din Carei

România ar putea fi supranumită "țara castelelor". Suntem norocoșii "posesori" a numeroase exemplare de excepție, în ceea ce privește clădiri cu arhitectură deosebită. În fiecare zonă a țării noastre te poți delecta cu turnuri, blazoane, scări spiralate sau porți ornamentate. Nici județul Satu Mare nu este o excepție. Și aici castelele și conacele înfrumusețează zona și ne oferă o călătorie în timp spre vremea în care vedete erau domnițele și prinții, scandalurile se traduceau în bârfe de budoar și relațiile interumane se legau direct, nu prin intermediul unei rețele neînsuflețite și fără chip.


În orașul care, în Al Doilea Război Mondial, a fost cel mai îndelung subjugat*, există un parc cu arbori stufoși. În spatele frunzelor "atent pictate" și a crengilor "musculoase", se observă câteva ziduri albe și un acoperiș cărămiziu. Dacă te încumeți să pătrunzi în semiobscuritatea parcului, vei găsi un castel în stil neogotic, care datează din 1492. Dacă îl vei înconjura, vei observa că cele patru colțuri ale sale sunt diferite și nu seamănă unul cu celălalt. Deși, momentan, se află într-un amplu proces de restaurare, după ce îl privești din toate unghiurile ți se înfiripă în minte ideea că acest edificiu este unul dintre cele mai frumoase din România. Și...ai dreptate! 

Photocredit: skytrip.ro

În vizita din care au rezultat imaginile din acest post, nu am avut acces și în interior. Dar în urmă cu câțiva ani, eu (n.r. Anda) și părinții mei am efectuat o scurtă "inspecție" în incinta reședinței familiei Karoly. Nici acum nu am uitat șemineul din marmură albă (vezi următoarea fotografie), înconjurat de doi lei fioroși care-și aruncau, reciproc, limbi aprige. De asemenea, holul maiestuos de la parter, scara și balconul de la primul etaj mi-au rămas adânc înrădăcinate în amintire. Ce frumos trebuie să fi fost în vremurile glorioase! Ce baluri dansante s-or fi ținut în holul de primire și ce rochii magnifice s-or fi antrenat în jocul dansului!

Photocredit: locuridinromania.ro

Astăzi, tot ce a mai rămas sunt istoria și mărturia arhitecturală a vieții grofilor din zonă. Despre istorie, am amintit mai sus și adăugăm că, în 1592, datoritã deselor incursiuni ale turcilor, Karoly Mihaly întărește construcția existentã, rezultând varianta actuală a castelului. Cât despre mărturie, nu îți rămâne decât să vizitezi și tu splendoarea sătmăreană - Castelul din Carei

* În fiecare an, pe 25 octombrie, de Ziua Armatei, se sărbătorește eliberarea de sub ocupație străină a orașului Carei, "ultimul petec de pământ românesc ocupat în nord-vestul Ardealului".
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

10 comentarii:

 1. Foarte fain castelul. Da, e adevarat amvem si noi castele frumoase, numai ca multe dintre ele zac in necunoastere ca sa nu mai zic in paragina.
  Nici macar multi romani nu stiu de ele, ce sa mai zicem de straini. Pe majoritatea daca ii intrebi cunosc 3 castele din tara si e mare pacat.
  Ar trebui restaurate (cum observ ca se procedeaza cu acesta), introdu-se in circuitul turistic si promovate mai mult.

  RăspundețiȘtergere
 2. ne bucuram ca-ti place. Tare ne-ar placea ca propunerile tale sa fie puse in practica, pentru ca de castele nu ducem lipsa si sunt unele mai frumoase decat celelalte:D

  RăspundețiȘtergere
 3. Cand mai treceti pe la Satu Mare sa vizitati si Cetatea de la Ardud ,a fost renovata cu succes si e la cativa km de oras,are o legenda interesanta,se zice ca sunt tuneluri secrete care leaga cetatea de castelul Karoly.

  "Legenda cetății Ardud

  În jurul cetăţii de la Ardud s-au ţesut multe legende legate de figura istorică a lui Francisc Rakoczi al II-lea. Pivniţa întunecată şi foarte lungă are o adâncime de 10 metri. Se spune că are trei intrări: una se află în preajma cetăţii din Ardud, una lângă capela de pe Lyukashalom (partea dreaptă a şoselei Carei-Ghenci). Cea de-a treia se află sub castelul din Carei. Se spune că pivniţa lui Francisc Rakoczi a fost construită de curuţi, adică de răsculaţii contra habsburgilor, care au folosit-o ca să-şi ia prin surprindere duşmanii. Pentru că nu-şi puteau explica modul în care aceştia reuşeau să-i învingă, austriecii au recurs la un şiretlic: au trimis familiei Rakoczi un ofiţer chipeş care să o seducă pe fata principelui. Ceea ce s-a şi întâmplat. Prinţesa Vilma s-a îndrăgostit de ofiţer şi i-a divulgat taina pivniţei. Cuprinsă de remuşcări, fata i-a povestit a doua zi tatălui său întâmplarea, dar era prea târziu. Soldaţii austrieci au venit să-l aresteze pe principe. Printr-o minune, Francisc Rakoczi a reuşit să intre în pivniţă, nu înainte de a-şi blestema fiica. Localnicii cred că fata lui Rakoczi trăieşte şi azi în pivniţă. Cel care vrea să o dezlege de blestem trebuie să sărute toate cele trei chipuri ale fantomei de câte trei ori, apoi s-o ur­meze în pivniţă. Fata îi ara­tă toate armele şi tezaurul de aur şi argint. În tot acest timp, bărbatul nu are voie să privească în spate, altfel se preface în stană de piatră. Se povesteşte că ar fi existat multe încercări de a o dezlega de blestem, dar nici un tânăr nu s-a întors din pivniţă. Legenda spune că până nu va fi dezlegată de cineva, fata nu are voie să se pieptene şi să se spele decât o dată pe an. Nu poate să se mărite până când nu-şi va coase cămaşa de mireasă, dar într-un an nu poate coase mai mult de şapte împunsături. Localnicii spun că, după fiecare împunsătură, acul îi înţepeneşte degetul fetei de principe."

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sigur, Cata, musai vom merge si la Ardud. Am vazut cetatea inainte de renovare, apoi o vazusem in imagini restaurata, va fi inclusa, cu siguranta, intr-o viitoare calatorie, apoi va fi povestita la bord, unde isi merita locul :)

   Te mai astept la bord, oricand, si cu alte ponturi de calatorie!

   Ștergere
 4. Desigur,am fost.L-as vizita de cate ori trec prin zona.

  RăspundețiȘtergere
 5. Bun venit in judetul meu ;) ma bucur ca ati ajuns si pe aicea.

  RăspundețiȘtergere
 6. Foarte frumos castelul , renovat si cu mobilier de epoca. Chiar merita vizitat

  RăspundețiȘtergere