Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 8 aprilie 2011

Spiritul rusesc, pe pamant romanesc

Există locuri în România pe care nu le cunoști decât atunci când le vezi cu proprii ochi. Unele, fiindcă pur și simplu nu ai auzit de ele și, într-o zi, le observi pe o margine de drum și curiozitatea își tinde aripile până îți acaparează simțurile și te determină să înaintezi, să cercetezi minunea. De altele, ai auzit fugitiv, nici nu mai știi unde, și ai fost atras de acel ceva al lor. Și îți promiți că atunci când totul va fi prielnic (timp, bani, vreme etc.) vei trage o fugă spre ele. D-abia când vei fi lângă ele, le vei cunoaște cu adevărat. Unul dintre aceste locuri, care poate intra în ambele categorii, este Roznov.


Oraș ridicat la acest statut de doar 8 ani, localitatea din județul Neamț se află la doar 15 km de mai faimoasa Piatra Neamț. Deși așezarea nu impresionează, încadrându-se în specificul local moldovenesc, în cimitirul/parcul (n.r. la fața locului, totul duce spre ideea de cimitir - biserică+morminte; la o cercetare via internet, locul este denumit "Parcul Roznov") situat chiar lângă DN 15 tronează un monument de arhitectură neobișnuit pentru această zonă. 


Este vorba despre Biserica "Sfântul Nicolae". De ce este neobișnuită? Fiindcă reprezintă un simbol rusesc, în mijlocul unui teritoriu românesc. De la hramul lăcașului de cult (n.r. Sfântul Nicolae este patronul spiritual al Rusiei) la rezonanța numelui orașului și până la arhitectura cupolelor și a formei edificiului, totul amintește de cea mai întinsă țară din lume. 


Construită între anii 1884-1892, de către colonelul Gheorghe Ruset Roznovanu, proprietar şi om politic, biserica a fost ridicată în amintirea fiului său, Alexandru, care a murit la 20 de ani, de pneumonie. Corelația cu  tărâmul rusesc este conferită de legăturilor pe care familia Roznovanu le avea cu țarul și cu nobilimea din această țară.


Lăcașul este "fericitul posesor" a numeroase obiecte de cult valoroase, dar și a unei catapetesme din bronz aurit, realizată la Moscova. 

Sfatul nostru prietenesc: dacă ajungi aici pe timp urât, poate și cu oleacă de ceață, înarmează-te cu o doză mare de curaj - parcul devine destul de sinistru, dacă se combină următoarele elemente: ceață, morminte, liniște și biserica cu aspect de mausoleu.

Photocredit: crestinortodox.ro


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

4 comentarii:

 1. Interesting pictures. Its remember me old things.

  RăspundețiȘtergere
 2. Nice place to visit..even I don't understand the language I can see the beautiful place from the pic...
  http://www.ringbali.com/search/label/Hotels%20and%20Resorts

  RăspundețiȘtergere
 3. felicitari, Anda, pentru articol! imi place foarte mult cum scrii!

  RăspundețiȘtergere
 4. Mersi, Didi. Dar stii foarte bine ca fara Ionut n-as avea inspiratie si n-as putea sa ma bucur la maxim de toate locurile astea minunate. Daca ti-a placut articolul, e clar, facem o echipa buna :D

  RăspundețiȘtergere