Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 13 aprilie 2011

Pasul Mestecanis, panorama spre paradis


După un lung drum anevoios, presărat cu serpentine și curbe periculoase, ajungi într-un vârf de culme. Te oprești ca să acumulezi energie pentru coborârea care se preconizează la fel de anevoioasă. Vântul care-și ascute puterea asupra ta încearcă să te doboare. Te consideră, poate, prea neînsemnat pentru a te bucura de priveliștea care ți se deschide de la înălțimea de 1086 m. În orice direcție ai privi, tabloul care ți se înfățișează, la picioarele tale, pare desprins dintr-un album cu imagini paradisiace. 


Drumul pe care tocmai l-ai parcurs șerpuiește, cu greutate, prin valea stăpânită de codrul veșnic verde, iar în depărtare - un munte impunător te avertizează că te afli pe teritoriul lui. În altă parte, câteva căsuțe răspândite, parcă, aleatoriu se ascund printre curbele dealurilor, pentru a se feri de intemperiile aduse de vânt, "paznicul" ținutului.


Te afli în pasul Mestecăniș, situat pe DN 17, în sud-estul Obcinei cu același nume (n.r. obcină= culme, coamă prelungită de deal sau de munte care unește două piscuri, versant comun care formează hotarul dintre două proprietăți; înălțime acoperită de pădure). Această trecătoare face legătura între Transilvania și Moldova, traversând Carpații Orientali, iar orașele cele mai apropiate sunt Vatra Dornei și Câmpulung Moldovenesc. Dacă tot ai poposit pe aceste meleaguri de basm, oferă-ți un moment de răgaz și meditație, pe culmea pasului. Lasă-l pe vânt să-și facă de cap prin părul tău, ascultă-i glasul care-ți șoptește poveștile pe care le-a cunoscut, inevitabil, prin cutreieratul său neîncentat prin lume și privește înspre toate punctele cardinale. Te vei simți, chiar și pentru un scurt moment, așa cum s-a simțit Leonardo DiCaprio în filmul "Titanic", adică "the king of the world"...

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!