Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 2 aprilie 2011

Aleea Izvoarelor sau Aleea Sanatatii de basm

În Băile Olănești și-a pus amprenta Uniunea Europeană și bine a făcut! Din obiective măcinate de trecerea timpului, acum putem admira nestemate neprețuite. Parcul Central din localitate, de care am vorbit AICI, alături de Aleea Izvoarelor, de care vom povesti acum, au fost recondiționate, în 2010, cu ajutorul programului PHARE. Astfel, stațiunea cu cele mai multe izvoare din România (30 în total) a renăscut și, poate cu "frunza" Elenei Udrea, va recâștiga turiștii autohtoni.


În week-end-ul în care am colindat aleea unde la fiecare pas dai de izvoare care-ți promit sănătatea și care era "îmbrăcată" într-o mantie de basm, turiștii se numărau pe degete. Cu cine te întâlneai, totuși, pe aleile înzăpezite? Cu bătrâni gârboviți, care deși sufereau de bolile vârstei înțelepciuni, purtau pe umeri, pe spate, în mâini sau în cărucioare proviziile pentru zilele următoare. Bătrânii nu sunt locuitorii orașului Băile Olănești. Sunt sătenii din Comanca și Tisa, două sate învecinate, aflate la aproximativ 7 km distanță de stațiune. Pe timp de iarnă, singurul mod în care poți ajunge în aceste localități este pe jos, pe cărări asemănătoare cu traseele montane, unde combinația de gheață și zăpadă te provoacă la fiecare pas! Bătrânele pe care le-am întâlnit pe drum nu se plângeau, nu cereau ajutor... își cărau bagajele pline și înaintau încet și precaut pe drumul periculos. Altă modalitate nu aveau pentru a-și hrăni familia. O dată la 3-4 zile, sunt nevoite să parcurgă 14 km pentru a-și procura alimentele necesare subzistenței sau medicamentele, pentru a plăti datoriile la stat sau chiar pentru a citi un banal ziar. RESPECTUL NOSTRU SINCER PENTRU ASEMENEA OAMENI!


Revenind la aleea care face subiectul acestei postări, trebuie să vă spunem că ea pornește din centrul orașului, urmând drumul de pe partea stângă a Parcului Central. Drumul se aseamănă cu o plimbare prin parc, diferența constând, poate, în spectaculozitatea de care ai parte aici. În primii metri ai aleei vezi pe partea stângă câteva hoteluri, pensiuni și restaurante, care te îmbie să le treci pragul, cu oferte care mai de care mai atractive. Un panou anunța că asigură petreceri de neuitat și, "la cerere" oferă surprize. Hmmm... nota de plată să fie una dintre ele? Vis-a-vis de hoteluri, se găsesc tarabe de bazar cu produse de artizanat, articole de îmbrăcăminte, gemuri și dulcețuri și câte și mai câte! După ce treci de această zonă, în stânga, ți se deschide un drum adiacent aleei (primele 3 imagini din acest articol sunt de aici), care duce spre câteva izvoare, un schit și spre satul Tisa.


Accesul la toate izvoarele amenajate este permis doar cu trimitere de la medic și o cartelă specială. Doar la izvorul 24 (vezi următoarea fotografie), ultimul de pe alee, am putut pătrunde în interior, până la sistemul pe  bază de cartelă. Am putut intra, pentru că responsabilul nu era în preajmă. Acolo am aflat că spălarea în zona izvorului este interzisă, temperatura apei este de 10,5 grade Celsius, ph-ul ei este de 7,6 și că este o apă sulfuroasă oligominerală. De asemenea, era listată pe un panou toată compoziția chimică a ei, pe care putem să ți-o prezentăm, la cerere.


După ce treci de aleea adiacentă, vezi sus, printre copaci, un fel de donjon. De fapt, este "Barul Turn" (vezi următoarea fotografie) care, din păcate, era închis și nu am putut să-l admirăm decât printre crengile golașe ale arborilor.


Toată plimbarea pe alee ți se pare o călătorie într-o lume de basm, magică, felinarele călăuzindu-ți pașii, balustradele încărcate de zăpadă îți mărginesc orizontul și podețele împreună cu micile cascade semi-înghețate întregesc peisajul. Recomandarea noastră: pe timp de iarnă, NU EZITA SĂ FACI O VIZITĂ PE ALEEA SĂNĂTĂȚII DE BASM!

Așa arăta un izvor "neamenajat"


În plan îndepărtat, izvorul 24 


Alee spre un izvor amenajat 


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!