Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 5 martie 2011

Imnul a debutat la Zavoi

Râmnicu Vâlcea este încununarea vibrantă a trei șosele importante ale României: E 81, care-o leagă cu Sibiul, DN 7, liantul cu Târgu-Jiu, și DN 64, "puntea" spre Drăgășani-Caracal.

Pe drumul ce duce spre Băile Olănești, trecând pe lângă casa memorială "Anton Pann", blocurile se "opresc" brusc, iar casele se "îndepărtează" umil, lăsând locul unui parc care și-a adjudecat numele în istorie.


Parcul Zăvoi, căci despre el este vorba în povestea de față, a fost inaugurat la 9 august 1850, sub oblăduirea domnitorului Barbu Știrbei, al cărui amintire este comemorată printr-o statuie impozantă amplasată în parc.
Se pare că destinul îi surâdea acestui loc, chiar din primele momente ale "vieții". 

"Anul revoluțiilor" a fost marcant pentru istoria țării noastre și, implicit, a marcat și acest petic de pământ. Ziua de 29 iulie 1848 constituie, pentru parcul vâlcean, "pașaportul" către renumele etern. În acea zi de vară, "locuitorii necuvântori" (arborii și animalele) au fost martorii unui eveniment de excepție: aici, se intonează, în premieră, imnul național al României, "Deșteaptă-te române!". Compus de Anton Pann, pe versurile poeziei "Un răsunet", de Andrei Mureșanu, cântecul patriotic a inspirat batalioane întregi în drumul lor spre izbândă. Și azi, el este la fel de celebru și la fel de încurajator ca în urmă cu 163 de ani.

Punte spre restaurantul din parc Foișorul...de lemn


 Bustul lui Nicolae Bălcescu__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!