Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

duminică, 20 februarie 2011

Micul Paris a apus. Ce urmeaza?


Centru, Micul Paris. 1914. Un domn cu alură occidentală pășește pe treptele unui conac în stil neoclasic francez. Pare străin. Pare călit de experiența care i-a brăzdat pe chip "văi ale înțelepciunii". Privește spre promenada din fața locuinței sale. Zâmbește, vizibil mulțumit, privind cu nesaț spre cuplurile de tineri care se plimbă, ținându-se de mână, pe aleea pietruită din fața conacului. Domnițe în rochițe elegante, ascunse sub umbreluțe cochete, aruncă, pe furiș, ocheade timide spre partenerii lor. Toate lucrurile astea îi fac mare plăcere, căci pentru el toate par atât de neobișnuite. În urmă cu 18 ani, era în zona Articii, vizitând Insula Urșilor și arhipelagul Spitsbergen. Copatrioții săi îl cunosc deja drept primul român care a explorat Oceanul Înghețat. Peste doi ani, se încumeta într-o călătorie în jurul lumii, pe care o încheie cu mare fast. Bazil G. Assan zâmbește, din nou, amintindu-și cum, în urmă cu 61 de ani, introducea, în premieră în România, mașina cu aburi. "Ce vremuri... Ei, tinerețea", își spune  domnul de pe treptele conacului. Mulțumit de mica siestă pe care și-a permis-o, se întoarce în locuința sa, visând  la cum va arăta Bucureștiul său preaiubit, peste 100 de ani.
Piața Lahovari Alexandru nr. 9, sector 1, București. 2011. 100 de ani de la siesta domnului Assan. Mașini extravagante claxonează nervoase în scuarul prăfuit. O clădire maiestuoasă stă ascunsă în spatele unui gard din fier forjat. Un paznic umil privește spre forfota citadină, neștiutor la atmosfera care se respira aici, în urmă cu ani demult uitați. Știe că protejează un edificiu care a aparținut Academiei Române, dar care acum a fost retrocedat moștenitorilor de drept. Atât. Este atent să nu exagerezi cu fotografiatul și apoi îți spune, voios, "La revedere". Pentru el urmează alte ore prelungi de veghe. Pentru clădirea din spatele său nu se știe ce va urma.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!