Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 6 ianuarie 2011

Constanța, orașul contrastelor

În prima zi din 2011, ne-am gândit să "tragem" o fugă până în cel mai mare port de la Marea Neagră. Cum ne aflam doar la 20 km distanță, în Eforie Nord, ideea nu a părut deplasată. Așadar, ne-am urcat în primul tren și după un sfert de oră am coborât într-una dintre cele mai moderne gări din România. La prima vedere, arată ca un terminal de aeroport (cafenele, magazine, farmacie, florărie, agenție de turism, iar istoricul orașului este afișat pe pereți, grație brand-ului "Timișoreana"). La o a doua privire, prima impresie se consolidează. Un indicator ne îndeamnă să o luăm spre dreapta, spre cinematograful din interiorul gării! Da, ai citit bine: în gară există chiar două cinematografe (ne-am documentat pe stirileprotv.ro), dar care încă așteaptă investitori.

După uluirea evidentă pe care am simțit-o, am ieșit din incintă și ne-am îndreptat spre centru. Aici, ca și în alți ani în care am vizitat zona, nimic nu s-a schimbat. Poate lucrurile chiar s-au înrăutățit. Case vechi, adevărate monumente istorice, sunt "ornate" cu bulina roșie specifică atenționării de pericol seismic, afișe cu "Atenție! Cade tencuiala" înlocuiesc bannerele publicitare. Geamurile lipsă și pereții scorojiți completează peisajul dezolant. Între atâtea degradări, se ivește anemic Moscheea Mare și Biserica Catolică, ultima fiind "îngropată" între clădirile construite în jurul ei. Apoi, deodată, peisajul se schimbă. Valurile mării încep să se audă, glasurile turiștilor învăluie atmosfera și Cazinoul înfrumusețează faleza constănțeană. 

După câteva minute, ne întoarcem între clădirile care își plâng ultimele zile, ca apoi să ne trezim în fața mall-ului  "Tomis": luxos, plin de viață... Categoric, Constanța ar trebui să-și schimbe numele în "Contrasta", municipiul contrastelor.

Lupoaica atotprezentă în fiecare oraș

 În plan apropiat, statuia lui Ovidiu - din piața cu același nume -, în plan îndepărtat Moscheea Mare


Detaliu de pe Muzeul de Istorie


 Biserica Catolică
 Cazinoul


Promenadă lângă Tomis Mall

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

2 comentarii:

 1. Atat de putin ati scris despre Constanta :(
  Si este oarecum irelevant pentru cineva care doreste sa vina sa viziteze orasul. Nu ati vizitat macar un muzeu?

  RăspundețiȘtergere
 2. Salutare Harry! Multumim pentru comentariu.

  Asa cum am anuntat din primele randuri ale postului, doar am "tras" o fuga pana-n Constanta, neavand ragazul necesar pentru o explorare mai amanuntita. Si chiar daca l-am fi avut, fiind 1 ianuarie, niciun muzeu nu era deschis.

  In acest post am incercat sa surprindem frumusetea arhitecturala din C-ta, care ni se pare un motiv suficient de bun pentru a vizita orasul. Detalii istorice nu am oferit, pentru ca profilul acestui blog nu se axeaza pe asa ceva, ci pe povestea din spatele calatoriilor (informatii de acest gen se gasesc deja pe internet, incercam sa aducem impresii de de la fata locului).Pe viitor, promitem sa scriem mai mult, despre mai multe.

  Te mai asteptam pe la noi.
  Pe curand!

  RăspundețiȘtergere