Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 12 ianuarie 2011

Carta, vechime cu iz medieval

Cea mai veche mănăstire de rit neortodox din țara noastră (datează din 1202) și cea mai estică din ordinul cistercian își are sălașul în România, în județul Sibiu. Cârța pare o localitate obișnuită, dacă o vezi de pe drumul ce leagă Făgărașul de Sibiu. Doar un indicator înfipt de vreun an pe marginea șoselei îți atrage atenția asupra minunăției ce se "ascunde" printre casele sășești.

După ce traversezi un podeț "umil", te afunzi în inima comunei. Pe străduțele înguste se joacă copii, iar înțelepții comunității dezbat subiectele zilei. Aici, totul pare încremenit într-o vreme demult apusă. Dacă urmărești drumul principal, te "trezești" față-n față cu un monument unic în țara noastră. Ceea ce îți atrage, instantaneu, privirile este o gaură, care amintește de vitraliul care înfrumusețea aspectul clădirii. Turnul din stânga ei îți dă fiori, dar nu-ți fie teamă! Aici ești în siguranță: ești pe teritoriul Domnului și toate relele par să nu existe în acest colț de lume. 

Nu pleca fără să dai un ocol mănăstirii, fără să simți "răceala" pietrelor din foștii pereți ai bisericii, fără să-ți imaginezi călugării care își fluturau pelerinele în timp ce treceau prin curte, îndreptându-se spre locul de rugăciune...

manastire carta

detaliu manastire carta


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!