Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Biserica din Gurasada, "mărturie" veche de 719 ani

Pe DN 7 (E 68), între localitățile Zam (unde se află un spital de psihiatrie, găzduit de un superb conac) și Ilia (locul de naștere al baronului Gabriel Bethlen, celebru pentru numeroasele sale castele și conace de pe tot cuprinsul Transilvaniei), se află Gurasada - o comună din județul Hunedoara. Situată între Lipova și Deva, așezarea este cunoscută pentru un lăcaș de cult "bătrân". De 719 ani (mai exact, din 1292),  credincioșii se roagă la marginea comunei. De ce tocmai acolo? Pentru că în dreptul plăcii care indică localitatea în/din care intri/ieși remarci un stabiliment "rece". Una dintre cele mai vechi biserici din piatră din țara noastră se găsește aici. Un cimitir la fel de străvechi înconjoară biserica, iar cele două turle ale acesteia își revarsă prelunga umbră asupra sufletelor care își duc somnul veșnic.

În ziua în care am poposit în Gurasada, zăbrelele ușii bisericii erau ferecate. Dar curiozitatea ne-a împins să vedem cum arată măreția pietroasă și din interior. Am găsit o imagine sugestivă pe un website religios.


Photocredit: crestinortodox.ro 

P.S. Dacă nu doriți să vă grăbiți vizita în zonă, soluția este parcarea de vis-a-vis. Mașina dvs. va fi în siguranță și, în plus, veți evita o amendă pentru parcare neregulamentară (biserica se află în apropierea unei curbe destul de periculoase).


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

4 comentarii:

 1. distanta dintre Gurasada si Lipova este de 3 ori distanta Deva -Gurasada

  RăspundețiȘtergere
 2. Scuzele noastre pentru eroarea pe care ati sesizat-o si multumim pentru atentia de care ati dat dovada. Am rectificat informatia.

  RăspundețiȘtergere
 3. De fiecare data cand merg spre Arad (unde am rude) opresc pret de-o jumate de ora si aici...e unul dintre cele mai frumoase si deosebite monumente religioase de la noi. Nu am gasit bisericuta niciodata deschisa, banuiesc ca se mai fac slujbe acolo decat probabil la sarbatorile importante.

  RăspundețiȘtergere
 4. Dudian, ne bucuram ca postul nostru ti-a adus aminte de un loc drag. Nici noi nu am prins biserica deschisa. S-ar putea sa nu se poate vizita tocmai pentru a o proteja. Are, totusi, o varsta onorabila.

  Te asteptam pe la noi cu impresii.

  Pe curand!

  RăspundețiȘtergere