sâmbătă, 30 octombrie 2010

O scurtă plimbare prin Brașov

Toamna a poposit și la poalele Tâmpei. Coloritul specific și-a pus deja amprenta asupra orașului. Învăluită în melancolie, o plimbare pe aleile străvechi te va purta pe urmele poveștilor de demult, presărate cu zâmbete și surâsuri, cu sfială și tandrețe și cu multă relaxare.

 Turnul Pieței Sfatului


Turnul Vânătorilor

 Cetatea Brașovului

Stânga - Turnul Alb; dreapta - Turnul Pieței Sfatului
 În Turnul Vânătorilor

 Biserica Neagră
 Turnul Funarilor

 Interior Turnul Funarilor
__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

marți, 26 octombrie 2010

Toamnă la Trei Brazi

În acest week-end am fugit în munți. Dacă vii dinspre București, în Predeal, înainte de hotelul Rozmarin și, implicit, exact înainte de a coborî pe prima serpentină, se face, în stânga, un drum. La 4 km ni se promite o panoramă superbă, o poieniță pitorească, o zonă în care imaginația începe să zburde. 


Promisiunea nu a fost încălcată, iar culorile de sezon ne-au încântat privirea.

Vedere de pe DN 1, spre crucea Caraiman Vârful Coștila văzut de la cabana "Trei Brazi"


 Cabana "Poiana Secuilor" (15 min de la "Trei Brazi")


__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

vineri, 22 octombrie 2010

Salina Turda, splendoarea din adâncuri

Localitatea cu același nume ascunde în subteran o comoară cunoscută în întreaga Europă.

De două ori, o dată în sezonul friguros și altădată vara, am cutreierat culoarele întunecoase ale salinei. Prima oară, aceasta nu era încă renovată, dar frumusețea ei era deja celebră turiștilor. Apoi, când am revenit, sclipirea ei fascinantă nu pierise datorită intervențiilor de modernizare, ci chiar își intensificase splendoarea.

Accesul se realizează prin două căi: una dinspre strada Salinelor, cealaltă de lângă ștrandul Durgău. Care dintre ele este mai interesantă? Nu am putea să spunem cu certitudine. Înclinăm spre prima variantă. De ce? Pentru că misterul minei de sare se dezvăluie treptat, de-a lungul unui tunel lung de 917 metri. Cu fiecare pas pe care-l faci, simți cum te adâncești în subsolul pământului și cum temperatura scade treptat.

La un moment dat, în dreapta descoperim Mina Iosif sau Mina Ecourilor, unde ne testăm corzile vocale și remarcăm, cu surprindere, cum glasurile noastre se reverberează de-a lungul pereților.
Plecăm cu mare greutate de aici, dar știm că multe alte surprize ne așteaptă în continuare. Ajungem în camera mașinii de extracție. Observăm în mijlocul acesteia, crivacul – care datează din anul 1881! Confecționat din lemn de brad, foarte rezistent la mediul salin, fiecare braț al “aparatului” era acționat de unul sau doi cai, în schimburi. Prin această mașinărie se realiza extracția sării, la acea vreme.

Ne continuăm drumul și dăm peste Scara Bogaților. “Accesorizată” cu ghirlande de sare depuse de-a lungul timpului pe bârnele de lemn, ea pare o minune de argint într-un spațiu obscur. În apropiere se află Altarul, unde zăbovim câteva clipe.

Coborâm treptele “sărate” și ne oprim pe o platformă. Ne îndreptăm spre capătul ei, ne sprijinim de parapetul improvizat, ne uităm în jos și… ni se taie respirația!
Sub noi se deschide un hău impresionant, iar la capătul lui zărim un lac întunecat. Reușim să ne recăpătăm răsuflarea și privim înainte – o altă surpriză! O “cascadă” de sare se prelinge pe peretele din fața noastră… Ne gândim: “Oare câte minunății ne vor mai fi dat să vedem?”.

Remarcăm un afiș în spatele nostru și îl citim intrigați. Aflăm cu mirare că de la balconul de unde am privit spre “prăpastie” sunt până jos 90 de metri! Iar până la suprafață, deasupra noastră, se întind încă 112 m! Iar lacul subteran are 8 m adâncime!  Ne dăm seama că ne putem bucura de toate aceste lucruri superbe, tocmai fiindcă sunt “protejate” de razele soarelui, pentru că sunt ascunse , pentru că sunt oarecum innacesibile. Și chiar atunci auzim hărmălaia turiștilor care ne întrerupe șirul gândurilor. Da… au fost acunse, au fost innacesibile…acum le-a rămas doar lipsa soarelui. Oare, peste câțiva ani, vor mai fi aici să minuneze și generațiile viitoare?

Pe apa misterioasă de dedesubt, câteva bărci de agrement navighează lin. În partea opusă, o roată imensă oferă o priveliște mirifică pentru curioși. Luminile agățate de tavan conferă o ambianță deosebită. Ajungem și la ieșirea/intrarea dinspre ștrand. În fața noastră vedem o scară măreață, mărginită de pereți “găuriți”. Fenomenul inedit se datorează forței eoliane care a modelat cu măiestrie zidul dur. Urcăm și, treptat, căldura ne inundă țesuturile corpului și lumina de afară se arată din ce în ce mai mult. În exterior, simțim cum aerul ne gâdilă chipurile. Ne dăm seama că zâmbim. Ne simțim fericiți. Crivacul
În centru - roata
 Ieșirea spre ștrandul Durgău


 Intrarea dinspre strada Salinelor


 Scara bogaților__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

luni, 18 octombrie 2010

Cetatea Feldioara

Ascunsă printre casele unui sat brașovean, o fostă fortăreață teutonă își deplânge zilele de glorie. 
Pentru mine (n.r. Anda), este a doua vizită la ruina de azi. Prima dată când am fost aici, am rămas cu gura căscată. Zona era exact pe gustul meu-la capătul unui drum ce șerpuia printre locuințele localnicilor, a apărut ca din senin cetatea. Era cocoțată pe un deal și d-abia se vedea printre buruienile imense care o "înghițeau". În stânga ei, o panoramă asupra unor sate învecinate. Din ea, panoramă asupra Feldioarei și a drumului european. Mirific! Acum, când am realizat fotografiile de mai jos, era prima dată când Ionuț pășea în "incintă". L-am urmărit cu atenție,vroiam să-i văd reacțiile. A fugit înaintea mea ca un copil nerăbdător să vadă ce cadou a primit de la Moș Crăciun. Exact acum, când scriu aceste rânduri, l-am întrebat ce a simțit. Mi-a zis doar că găurile din zid îl atrăgeau ca un magnet, că nu știa unde să se uite mai întâi. Ce ziceam înainte? Exact ca un copil curios!

Am savurat amândoi măreția locului și am pornit, din nou, la drum. Următoarea oprire: cetatea Rupea.

Biserica din Feldioara
Cetatea Rupea


UPDATE 2015: Cetatea Feldioara se află în proces de restaurare, iar accesul este interzis până la reintroducerea sa în circuitul turistic. Termenul de finalizare ale lucrărilor este martie 2016.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!