Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

miercuri, 8 decembrie 2010

Timișoara - oameni, locuri, personaje, povești

Cine poate emite o opinie mai corectă despre o localitate, decât însăși cei care trăiesc în ea?
Așadar, am stat de vorbă cu doi tineri (M. Ionuț și V. Alexandru), care s-au născut în Timișoara, au trăit aici, iubesc în "violet" și respiră aer bănățean. Ce au spus despre orașul lor natal, puteți citi mai jos.
Dacă nu te-ai fi născut în Timișoara, unde ți-ai fi dorit să te naști și de ce?
M.I: Undeva în Germania, pentru că se apropie cel mai mult de ideea de civilizație.
V.A: În Buziaș (la 33 de km de Timișoara), pentru a avea posibilitatea să mă mut în Timișoara cât mai rapid.
Care este cel mai frumos loc din oraș?
M.I: Piața Unirii, pentru că păstrează atmosfera de altădată.
V.A: Piața Operei.
În afară de echipa de fotbal și culoarea reprezentativă, ce alt simbol ai asocia cu Timișoara?
M.I: Ceasul floral, Opera și Catedrala.
V.A: Revoluția.
Știu că există o rivalitate între TM și Arad. De unde provine? O susții?
M.I: Știu că există de la începutul anilor 1900. Erau două orașe universitare și fiecare vroia să fie “mai bun” decât celălalt. Eu, personal, nu sunt de acord cu ea, pentru că ar trebui să existe o coeziune între cele două orașe. Așa se pot dezvolta mai ușor.
V.A: Această rivalitate derivă din conflictele ce au loc între galeriile Politehnicii și UT-ei Arad. Deși fiecare parte se prevalează de argumente conform cărora ostilitatea este justificată datorită caracterului celeilalte părți (spre exemplu, timișorenii plasează cauza ostilității în frustrarea arădenilor de a trăi în umbra Timișoarei), aceasta este justificată doar de rivalitatea fotbalistică, întâlnită, de regulă, între două echipe echilibrate ca valoare și apropiate ca proximitate geografică.
Care este cel mai mare “defect” al orașului?
M.I: Mândria prea mare de a fi timișorean.
V.A: Generațiile tinere care nu sunt interesate de valorile tradiționale ale orașului și nu sunt capabile să mențină caracterul cvasi-occidental al Timișoarei, preluând tiparul de comportament al omologilor săi bucureșteni.
În ce moduri îți poți petrece timpul liber, în TM?
M.I: Sunt o grămadă de locuri. În Pădurea Verde, la Grădina Zoologică... Eu mergeam foarte des la “Fabrica de Bere”, prima din România! De asemenea, ar fi zona de agrement de pe malul Timișului. Preferatele mele sunt “Mama Mia”, unde am mâncat una dintre cele mai bune gustoase pizza de până acum și “Bier House”, lângă Piața Unirii, unde există bere pentru toate gusturile.
V.A: În general, există aceleași moduri de petrecere a timpului liber ca și în alte orașe, în speță: cluburi, baruri, parcuri, mall, cinematografe, opera, teatre, cafenele, biblioteci, etc. În particular, se pot vizita obiective turistice precum Grădina Botanică, Catedrala Mitropolitană, Piața Operei, Piața Unirii, Muzeul Banatului, etc. Există doua centre principale unde tinerii își petrec, în general, timpul liber: în locațiile din jurul Pieței Unirii și în Complexul Studențesc.
 Interiorul catedralei catolice din Piața Traian

 Detaliu al catedralei catolice din Piața Traian

 Sinagoga de lângă Parcul Poporului

 Catedrala Mitropolitană Detaliu al sinagogei mari, din centru

 Detaliu al sinagogei mari, din centru


 Domul romano-catolic, din Piața Unirii


 Torturi, într-o cofetărie "Codrina"