Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

marți, 16 noiembrie 2010

Un conac uitat de lume...

În partea de sud-est a orașului Buzău, un monument din alte vremuri își duce agonia zilnică, subjugat” de buruieni.


Conacul Marghiloman, cu principala sa componentă – Vila Albatros, a fost inaugurat în 1897. Construit de Iancu Marghiloman, între anii 1883-1887, edificiul este modernizat de fiul acestuia, Alexandru, după planurile arhitectului francez Paul Gottreau, cel care a proiectat și CEC-ul din București.

În vremurile sale de glorie, construcția era înconjurată de un parc de 22,5 ha, care cuprindea un heleșteu și anexe: vila musafirilor, casa personalului, case pentru grădini, grajduri pentru caii de curse - cu 54 de boxe-, magazine pentru furaje, două sere și o uzină electrică. Tot aici se pregătea, în nisip, după o rețetă specială, "cafeaua Marghiloman". Palatul cuprindea 16 camere, hol și toaletă-la parter, 15 camere și 3 toalete-la etaj și avea pereții tapisați cu cretonă și mătase, iar pe jos era parchet.

Azi, aspectul general al monumentului este de casă bântuită, dar parcul din jurul său încă mai emană măreția de altădată. Din fericire, municipalitatea buzoiană  a investit în renovarea clădirii, care va deveni sediu de facultate, mai precis o filială a Academiei de Studii Economice Bucureşti.

Un blestem dăinuie de veacuri

Proprietarul clădirii a fost o personalitate remarcabilă a României, deținând, pe rând, funcția de ministru al justiției, al lucrărilor publice, al agriculturii, al industriei, comerțului și internelor și prim ministru. Domnul Alexandru mai este cunoscut și ca organizatorul primelor curse cu pariuri, pe hipodromul Floreasca”.

Din păcate, amplasamentul conacului cunoaște o istorie neagră”. Tatăl lui Alexandru Marghiloman, Iancu, a câștigat locul pe care a fost ridicat edificiul, prin trișare la jocul de cărți. Păgubitul, C. Musceleanu, a aruncat un blestem, care pare să-și fi atins menirea: "Să se aleagă praful de tot ce va fi construit pe acest loc!".

Să sperăm că anii ce vor veni și interesul tot mai crescut asupra conacului din Buzău, îi vor readuce strălucirea demult apusă.

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

8 comentarii:

 1. In alte tari astfel de constructii sunt renovate, restaurate, ingrijite, promovate etc...si atrag numerosi turisti. Pacat ca la noi sunt lasate sa zaca in paragina :(.

  RăspundețiȘtergere
 2. Din pacate, Larisa, ai dreptate. Noi incercam sa facem cunoscute asemenea monumente, chiar daca sunt in suferinta. Trebuie sa ne bucuram de ele, cat mai sunt in picioare, nu-i asa? si sunt faine si in starea actuala...

  RăspundețiȘtergere
 3. Da asa este! Frumos ca le faceti cunoscute! De multe dintre ele eu personal habar nu aveam....

  RăspundețiȘtergere
 4. Ce fain! :) Eu am copilarit in fiecare vara in Parcul Marghiloman, mai ales ca bunica mea are casa relativ aproape de parc. Asa ca veneam des pe aici cu verii mei si inspectam conacul in fiecare vara.

  Din pacate se tot degradeaza, incat nu va mai ramane nimic in picioare in scurt timp.

  RăspundețiȘtergere
 5. Ne bucuram, Dia, ca ti-am trezit amintiri placute. Nu ne bucuram, insa, de starea conacului. Speram ca se va ingriji cineva de el,pana nu e prea tarziu...

  RăspundețiȘtergere
 6. Chiar daca nu am mai lasat niciun comentatiu pana acum, tin sa iti spun ca sunt o cititoare fidela a blogului tau. Imi faci ziua mai frumoasa cu fiecare dintre relatarile tale. De multe ori ai fost principala inspiratie pentru expeditiile mele.
  Si in legatura cu postarea aceasta, vreau sa mentionez ca au inceput renovarile intr-un mod mai serios la Conac, si va fi deschis peste ceva timp ca si muzeu( la etaj), iar restul va putea fi folosit ca si locatie pentru diverse evenimente. Dar pana atunci mai este cale lunga....
  Astept cu nerabdare urmatoarele postari, si ma bucur ca promovezi atat de frumos tara asta splendida a nostra.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Multumesc, Adina,pentru cuvintele frumoase. Uite cum si tu, prin acest comentariu, mi-ai facut ziua mai frumoasa! Ma bucur tare mult ca acest conac incepe o noua viata, multzam pentru informatie. Deci... va trebui sa revin in Buzau! :)

   Ștergere