Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

joi, 4 noiembrie 2010

Cheile Turzii (I)

Unul dintre cele mai frumoase lanțuri de chei din România, ni s-a dezvăluit într-o zi de 18 iulie. Nerăbdători să explorăm ținutul stâncos de lângă Turda, am pornit la drum de dimineață. La ora 8 și 15 minute ne-am adâncit în "inima" calcarelor. Deși la intrarea în chei se specifica necesitatea achitării unei taxe de vizitare (o sumă modică), nimeni nu era în jur pentru a achita. Ne-am gândit atunci că poate era prea devreme pentru ca responsabilii să fie la fața locului. Explicația era cu totul alta și ne-a dat fiori pe șira spinării.

În  mod normal, traseul de-a lungul apei se parcurge în maxim 30 de minute. Traseul se constituie din traversarea celor două maluri, prin intermediul unor poduri ce par la prima vedere a fi solide. După 15 minute de admirat frumusețile pe lângă care treceam, calea ne-a fost blocată. Unul dintre poduri fusese doborât și aruncat în apele învolburate. Până acolo, "dovezi" ale unor inundații recente ne-au intrigat, dar nu le dădusem importanță. Ce era să facem acum? Venisem de atât de departe, ne doream atât de mult să terminăm traseul și acum... nu mai avem această șansă? Temerarului Ionuț i-a venit o idee briliantă! Ce-ar fi să traversăm apa, cu propriile picioare? Sceptică la început, l-am urmărit cum se "echipează" cu un băț și îl introduce în apă, pentru a vedea cât de adâncă e. Hm... ajungea până la genunchi. Dar forța sa nu era de neglijat. Înaintând precaut, cu bățul înainte, Ionuț a traversat viu și nevătămat. Venise rândul meu! Cum apa era foarte învolburată, nu vedeai nimic prin ea. Oare ce pericole se pot ascunde în adâncurile sale? După câteva momente de ezitare, spiritul de aventură s-a trezit în mine și... am reușit și eu să îmi închei cu bine traversarea. Iată de ce nu mai plăteai taxa la intrare!

Când am ajuns la final, o priveliște incredibilă ni s-a deschis în fața ochilor. Acum rămânea întrebarea: cum să ne întoarcem? Pe același traseu? Prea plictisitor. Hai s-o luăm pe sus, pe deasupra cheilor, pe traseul "fără apă". Ce am "pătimit" la înălțime, vedeți în episodul următor.

Vedere de la fereastra pensiunii, unde ne-am cazat cu o zi înainte


Dacă ai parcurs şi tu acest traseu, dă-ne de ştire printr-un comentariu la acest articol. Suntem curioşi să vedem cum ţi s-a părut, pentru că nouă ne-a plăcut muuult!

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

10 comentarii:

 1. ramona strinu1 mai 2012, 22:13

  mi-au placut enorm Cheile Turzii. le-am parcurs anul trecut in octombrie, nici la noi nu era nimeni acolo pentru taxa insa podul a fost refacut iar prin apa se vedeau pastravii cum inotau. Ne-am uitat cardul in laptop la pensiune si nu avem nici o poza de acolo insa imi doresc sa mai ajung pe acolo...

  RăspundețiȘtergere
 2. Lipsa pozelor este un motiv foarte bun ca sa va intoarceti la Cheile Turzii;) ne bucuram sa aflam ca se preocupa cineva de aceste frumuseti carstice si ca s-a refacut podul. Multumim pentru update-uri. Clar, trebuie sa ne intoarcem si noi, ca sa avem parte de o tura mai...linistita:D

  RăspundețiȘtergere
 3. Sofia Flori via Facebook13 august 2012, 19:04

  Eu le-am explorat si m-au cucerit din prima.Se pare ca au mai multi fani!:)

  RăspundețiȘtergere
 4. Am fost pe Cheile Turzii vara trecută. Sunt nişte mini-chei impresionante la scară umană şi plăcute tocmai pentru că pot fi făcute la picior, în timp relativ scurt dar cu satisfacţii maxime şi privelişti uluitoare. De mers şi revenit!

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Foarte frumos le-ai descris, Romulus. Intr-adevar, nu sunt ele cele mai lungi, nici cele mai periculoase, dar sunt faineeeeee si se potrivesc oricarui tip de turisti: de la familii la varstnici, de la copii la aventurieri. Cheile Turzii sa traiasca!:)

   Ștergere
 5. Puteti va rog sa-mi spuneti cam cat a durat traseul?

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Salutare Costin,
   Asa cum am scris in articol, "În mod normal, traseul de-a lungul apei se parcurge în maxim 30 de minute".

   Ștergere
 6. Un vis implinit! Noi am fost pe 22 iulie 2015, toate cele 4 poduri erau in regula, traseul de dificultate medie (chiar si pentru soarecii de birou sedentari:)). Experienta- de neuitat.

  RăspundețiȘtergere
 7. Am parcurs cu mare incantare Cheile de la un capat la altul acu" cateva zile, luni, 27 iulie. Feerie si exaltare la tot pasul! Bonus: o fuga pana la Rimetea, sa vedem Piatra Secuiului.

  RăspundețiȘtergere