Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

vineri, 22 octombrie 2010

Salina Turda, splendoarea din adâncuri

Localitatea cu același nume ascunde în subteran o comoară cunoscută în întreaga Europă.

De două ori, o dată în sezonul friguros și altădată vara, am cutreierat culoarele întunecoase ale salinei. Prima oară, aceasta nu era încă renovată, dar frumusețea ei era deja celebră turiștilor. Apoi, când am revenit, sclipirea ei fascinantă nu pierise datorită intervențiilor de modernizare, ci chiar își intensificase splendoarea.

Accesul se realizează prin două căi: una dinspre strada Salinelor, cealaltă de lângă ștrandul Durgău. Care dintre ele este mai interesantă? Nu am putea să spunem cu certitudine. Înclinăm spre prima variantă. De ce? Pentru că misterul minei de sare se dezvăluie treptat, de-a lungul unui tunel lung de 917 metri. Cu fiecare pas pe care-l faci, simți cum te adâncești în subsolul pământului și cum temperatura scade treptat.

La un moment dat, în dreapta descoperim Mina Iosif sau Mina Ecourilor, unde ne testăm corzile vocale și remarcăm, cu surprindere, cum glasurile noastre se reverberează de-a lungul pereților.
Plecăm cu mare greutate de aici, dar știm că multe alte surprize ne așteaptă în continuare. Ajungem în camera mașinii de extracție. Observăm în mijlocul acesteia, crivacul – care datează din anul 1881! Confecționat din lemn de brad, foarte rezistent la mediul salin, fiecare braț al “aparatului” era acționat de unul sau doi cai, în schimburi. Prin această mașinărie se realiza extracția sării, la acea vreme.

Ne continuăm drumul și dăm peste Scara Bogaților. “Accesorizată” cu ghirlande de sare depuse de-a lungul timpului pe bârnele de lemn, ea pare o minune de argint într-un spațiu obscur. În apropiere se află Altarul, unde zăbovim câteva clipe.

Coborâm treptele “sărate” și ne oprim pe o platformă. Ne îndreptăm spre capătul ei, ne sprijinim de parapetul improvizat, ne uităm în jos și… ni se taie respirația!
Sub noi se deschide un hău impresionant, iar la capătul lui zărim un lac întunecat. Reușim să ne recăpătăm răsuflarea și privim înainte – o altă surpriză! O “cascadă” de sare se prelinge pe peretele din fața noastră… Ne gândim: “Oare câte minunății ne vor mai fi dat să vedem?”.

Remarcăm un afiș în spatele nostru și îl citim intrigați. Aflăm cu mirare că de la balconul de unde am privit spre “prăpastie” sunt până jos 90 de metri! Iar până la suprafață, deasupra noastră, se întind încă 112 m! Iar lacul subteran are 8 m adâncime!  Ne dăm seama că ne putem bucura de toate aceste lucruri superbe, tocmai fiindcă sunt “protejate” de razele soarelui, pentru că sunt ascunse , pentru că sunt oarecum innacesibile. Și chiar atunci auzim hărmălaia turiștilor care ne întrerupe șirul gândurilor. Da… au fost acunse, au fost innacesibile…acum le-a rămas doar lipsa soarelui. Oare, peste câțiva ani, vor mai fi aici să minuneze și generațiile viitoare?

Pe apa misterioasă de dedesubt, câteva bărci de agrement navighează lin. În partea opusă, o roată imensă oferă o priveliște mirifică pentru curioși. Luminile agățate de tavan conferă o ambianță deosebită. Ajungem și la ieșirea/intrarea dinspre ștrand. În fața noastră vedem o scară măreață, mărginită de pereți “găuriți”. Fenomenul inedit se datorează forței eoliane care a modelat cu măiestrie zidul dur. Urcăm și, treptat, căldura ne inundă țesuturile corpului și lumina de afară se arată din ce în ce mai mult. În exterior, simțim cum aerul ne gâdilă chipurile. Ne dăm seama că zâmbim. Ne simțim fericiți. Crivacul
În centru - roata
 Ieșirea spre ștrandul Durgău


 Intrarea dinspre strada Salinelor


 Scara bogaților__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!

6 comentarii:

 1. Salina din Turda... Locul care pentru mine, avand rau de inaltime, a insemnat un test pe care l-am trecut destul de bine, desi, la urcare, in liftul din care se vedea panoramic interiorul salinei, am stat cu spatele la minunatul peisaj, privind insistent "sina" de care era prins liftul.
  E un loc care merita vizitat !
  M-am gandit si cat de greu le-a fost acelor oameni care au lucrat acolo, cu acele unelte si utilaje rudimentare !

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu am urcat si am coborat pe scari. Stiu, nu sunt normala:)) Nu am probleme cu inaltimile, dar ultima data cand am fost in salina era atat de multa lume incat nu am mai avut chef sa astept liftul:D

  RăspundețiȘtergere
 3. Eu doar am coborat pe scari... Era superaglomerat liftul la urcare si cand am fost eu, dar l-am asteptat la insistentele sotului si baietilor ( am stat la o coada, ca la paine, pe vremea comunismului), altfel eu tot pe scari vroiam sa urc ! Am zis, in cele din urma, ca e si urcatul cu acel lift o experienta de trecut.

  RăspundețiȘtergere
 4. Daca vrei sa repeti experienta cu liftul intr-o salina, desi ma indoiesc:D, iti recomand Slanic Prahova. Cu liftul vechi, nu cel modernizat (daca i-au dat drumul, nu stiu sigur). Liftul ala se misca in toate partile si nu vedeai decat pereti in jurul tau. Pentru un claustrofob era o experienta... mortala, dar macar nu putea sa-ti fie rau de inaltime:D

  RăspundețiȘtergere