Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 4 octombrie 2010

Castelul Ţepeş din Bucureşti

Dupa o pauza considerabila (ne cerem scuze si va promitem ca nu se va mai repeta:D), revenim cu...
Puţini români ştiu de existenţa lui şi, totuşi, el este un monument remarcabil al patrimoniului nostru.
Construit în 1906, edificiul ar fi trebuit să fie un simplu turn de apă. Pe vremea acea, clădirile bucureştene trebuiau să emane un iz de eleganţă şi stil, pentru ca oraşul să-şi păstreze renumele de “Micul Paris”. De aceea, arhitecţii Ştefan Burcuş şi V. Ştefănescu au modificat construcţia, inspirându-se după planurile cetăţii Poenari, ridicată de Vlad Ţepeş. De ce muza a venit tocmai de la această cetate? Probabil, cei doi au dorit să-lomagieze pe domnitorul care a atestat documentar capitala României, în 1459.
De aici provine denumirea monumentului, care s-a consacrat în timp: “Castelul Ţepeş”. Cel mai înal turn al său are 23 de metri şi un diametru de 9 metri, iar accesul spre platforma lui este facilitat de o scară de lemn, în spirală. De sus, se poate admira Parcul Carol şi panorama Bucureştilor.
În prezent, aici funcţionează sediul Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor. Frumoasa clădire situată pe strada Candiano Popescu, la numărul 6, poate fi vizitată doar de două ori pe an: de Ziua Eroilor, pe 13 mai şi de Ziua Armatei, pe 25 octombrie.__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!