Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

luni, 6 septembrie 2010

Feerie in alb la Cetatea Neamt

Intr-un orasel ca Targu Neamt (ascuns in inima Moldovei, cu o populatie redusa) ai fi socat sa vezi atatea obiective turistice. Dar, din fericire pentru turisti, aici, intr-un pitoresc oras de langa Piatra Neamt, poti vedea Casa Memoriala Ion Creanga (celebra casa parinteasca din Humulesti - in prezent, comuna este integrata in orasul Targu Neamt), Casa Memoriala a Veronicai Micle (nimeni alta decat iubirea lui Mihai Eminescu) si, nu in ultimul rand, Cetatea Neamt.

Asezata pe o culme impadurita, fortareata "pazeste" orasul si imprejurimile. Ca sa ajungi la ea, nu e asa usor. Dar nici atat de greu cum era in vremea ei de glorie, in perioada lui Stefan cel Mare. Cand am mers noi, era 13 februarie 2010 si Romania era sub asediul codului galben de ninsoare. Nimeni tu ti-ar fi recomandat sa te inhami la un drum atat de lung de la Bucuresti la Targu Neamt. Dar, cand ai pasiunea calatoriilor in sange si cand stii ce minunatii te asteapta la destinatie, nu ai cum sa rezisti tentatiei. Iti iei toate precautiile si pornesti la drum.

La 9 dimineata, tur privat al cetatii

Nerabdarea a fost atat de mare incat am ajuns la poalele dealului cetatii la 9 dimineata. Poate ca nu pare o ora atat de matinala, dar paznicii/ghizii cetatii d-abia atunci ajungeau. Am urcat pe drumul in panta acoperit de un strat gros de zapada si d-abia cand am ajuns la cetatuie am observat ca oamenii care se ocupa de ea d-abia acum curatau aleile. Le curatau de zapada, nu de altceva. Fiind primii sositi, am avut parte de un tur privat si am putut sa admiram, fara sa ne cramponam de alti turisti, cetatea proaspat renovata.

              Cu o seara inainte, priveliste de la balconul pensiunii unde am fost cazati

Peisaj matinal din Targu Neamt
Ne-am intalnit si cu lupul


Drumul spre cetate
Camera de taina


Temnita

__________________________
Daca ti-e pofta de si mai multe povesti, imbarca-te pe FacebookSau asigura-te ca ajungi la timp in port cand o noua poveste apare la orizont. Biletul se ia de AICI, simplu, gratuit si rapid!